Πέμπτη 3 Μαΐου 2007

Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥ ΘΗΛΥΚΟΥ ΣΚΥΛΟΥ: ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ


Γιατί να στειρώσω τη σκυλίτσα μου;
  1. Για να αποφευχθούν τυχόν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και όσα αυτό συνεπάγεται, όπως φροντίδα εγκύου και παρακολούθηση εγκυμοσύνης, ανεύρεση νέου σπιτιού για τα κουτάβια.
  2. Για να σταματήσει να εμφανίζει οίστρο, κατά τη διάρκεια του οποίου στάζει αίμα από το αιδοίο.
  3. Για να σταματήσει η νευρικότητα καθώς και η προσέλκυση αρσενικών όταν βγαίνει βόλτα, κατά την περίοδο του οίστρου.
  4. Για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος πυομήτρας (μόλυνση της μήτρας που εμφανίζεται συχνά σε θηλυκούς σκύλους μεγάλης ηλικίας οι οποίοι δεν ζευγαρώνουν και μπορεί να αποβεί θανατηφόρος).
  5. Για να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης νεοπλασιών των μαστών.

Πότε είναι η καταλληλότερη περίοδος για να στειρωθεί ένας θηλυκός σκύλος;
Μεταξύ πρώτου και τρίτου οιστρικού κύκλου. Αν η στείρωση γίνει ενωρίτερα αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανιστεί ακράτεια ούρου (η οποία όμως θεραπεύεται), ενώ αν γίνει αργότερα δεν μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες εμφάνισης νεοπλασιών των μαστών. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 2,5 μήνες από τον τελευταίο οίστρο.

Μετά τη στείρωση θα παχύνει η σκυλίτσα μου;
Όχι, αν διατρέφεται σωστά και αν την ενθαρρύνετε να κινείται με παιχνίδια και τακτικούς περιπάτους.

Υπάρχει τρόπος να στειρωθεί ένας θηλυκός σκύλος χωρίς να γίνει χειρουργική επέμβαση;
Ναι, με φαρμακευτική αγωγή. Δεν συνίσταται όμως διότι ο κίνδυνος από τις παρενέργειες των φαρμάκων είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τους όποιους κινδύνους της χειρουργικής επέμβασης.

Πώς γίνεται η στείρωση;
Η διαδικασία που ακολουθείται στο Κτηνιατρικό Κέντρο Ιλισίων περιλαμβάνει:
  1. Προεγχειρητική κλινική εξέταση και εξέτασεις αίματος προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορεί να γίνει η αναισθησία και το χειρουργείο με ασφάλεια. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι αν και επέμβαση ρουτίνας που πραγματοποιείται πολύ συχνά και χωρίς προβλήματα, η στείρωση όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, έχει κάποιο βαθμό κινδύνου.
  2. Στέρηση φαγητού για 10 περίπου ώρες και νερού για 2 περίπου ώρες πριν την επέμβαση.
  3. Ωοθηκυστερεκτομή (χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών και της μήτρας) υπό εισπνευστική αναισθησία, η οποία είναι μεν ακριβότερη από την ενέσιμη αλλά είναι και ασφαλέστερη.
  4. Νοσηλεία για μια ημέρα κατά την οποία χορηγούνται αντίδοτο του προαναισθητικού φαρμάκου, παυσίπονο και αντιβιοτικό. Είναι πολύ σημαντικό το ζώο να παραμείνει υπό περιορισμό σε κλωβό νοσηλείας την πρώτη ημέρα μετά την επέμβαση για την αποφυγή μετεγχειρητικών επιπλοκών.
  5. Κλινική εξέταση την 3η και τη 10η μέρα μετά την επέμβαση.

Τι πρέπει να κάνω αφού πάρω τη σκυλίτσα μου στο σπίτι μετά τη στείρωση;
Στο Κτηνιατρικό Κέντρο Ιλισίων εφαρμόζεται ειδικός τρόπος ραφής κατά τον οποίο τα ράμματα τοποθετούνται μέσα στο δέρμα και δεν φαίνονται εξωτερικά. Έτσι δεν προκαλούν ενόχληση και δεν απαιτείται η χρήση αντιλειξικού περιλαιμίου. Αν παρ’ όλα αυτά η σκυλίτσα σας γλείφει επίμονα το χειρουργικό τραύμα, προσκομίστε την στον κτηνίατρο για να τοποθετηθεί το περιλαίμιο.
 Χορηγήστε το αντιβιοτικό που σας έχει δοθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου.
Φροντίστε να παραμένει καθαρό το χειρουργικό τραύμα, απομακρύνοντας τρίχες ή χνούδια που ενδέχεται να κολλήσουν πάνω του σκουπίζοντάς το ελαφρά με μια γάζα βρεγμένη με οξυζενέ.
           
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Επικοινωνήστε το συντομότερο με τον κτηνίατρο αν παρατηρήσετε κάτι από τα παρακάτω:
  • Δυσοσμία ή έκκριση παχύρρευστου υγρού από το σημείο της επέμβασης.
  • Έντονο πρήξιμο ή ερυθρότητα γύρω από το σημείο της επέμβασης.
  • Ληθαργικότητα ή / και ανορεξία τις μέρες μετά την επέμβαση.
  • Αιμορραγία από το σημείο του χειρουργικού τραύματος.
 Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο αν παρατηρήσετε οτιδήποτε άλλο σας φαίνεται μη φυσιολογικό ή αν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τη στείρωση της σκυλίτσας σας.