Γιατί να στειρώσω το γάτο μου;
- Για να γίνει λιγότερο επιθετικός και ευέξαπτος.
- Για να αντιμετωπιστεί η δυσοσμία των ούρων και να σταματήσει να σημαδεύει με τα ούρα του διάφορα σημεία του σπιτιού.
- Για να μειωθούν οι τάσεις φυγής προς αναζήτηση θηλυκού και συνεπώς να μειωθούν οι πιθανότητες τροχαίων ατυχημάτων καθώς και οι πιθανότητες να χαθεί.
- Για να μειωθεί η διάθεση για καυγάδες με άλλες αρσενικές γάτες, συνεπώς να μειωθούν οι τραυματισμοί από δαγκώματα και οι πιθανότητες μόλυνσης από ασθένειες που μεταδίδονται με το δάγκωμα, όπως η λευχαιμία και το AIDS της γάτας.
- Για να συμβάλλω στην πρόληψη του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, σε περίπτωση που ο γάτος καταφέρει να έρθει σε επαφή με αδέσποτο θηλυκό, καθώς και για αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης αν στο σπίτι υπάρχει μη στειρωμένο θηλυκό.
Πότε είναι η καταλληλότερη περίοδος για να στειρώσω το γάτο μου;
Η ηλικία των 6 μηνών επειδή τότε έχουν αναπτυχθεί καλά οι όρχεις και το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ δεν έχει αρχίσει ακόμη η σεξουαλική δραστηριότητα. Μπορεί όμως να γίνει και αργότερα σε οποιαδήποτε ηλικία.
Μετά τη στείρωση θα παχύνει ο γάτος μου;
Όχι, αν διατρέφεται σωστά. Η στείρωση δεν προκαλεί παχυσαρκία από μόνη της.
Πώς γίνεται η στείρωση;
Η διαδικασία που ακολουθείται στο Κτηνιατρικό Κέντρο Ιλισίων περιλαμβάνει:
- Προεγχειρητική κλινική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο γάτος μπορεί να υποβληθεί σε αναισθησία και να χειρουργηθεί με ασφάλεια. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι αν και επέμβαση ρουτίνας που πραγματοποιείται πολύ συχνά και χωρίς προβλήματα, η στείρωση όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, έχει κάποιο βαθμό κινδύνου.
- Στέρηση φαγητού για 10 περίπου ώρες και νερού για 1-2 ώρες πριν την επέμβαση.
- Ορχεκτομή (χειρουργική αφαίρεση των όρχεων μετά από μικρή τομή του οσχέου).
- Παραμονή του γάτου για μερικές ώρες σε κλωβό νοσηλείας έως ότου ανανήψει. Χορηγείται αντίδοτο του προαναισθητικού φαρμάκου, παυσίπονο και αντιβιοτικό μακράς δράσης.
- Κλινική εξέταση την 3η και τη 10η μέρα μετά την επέμβαση.
Τι πρέπει να κάνω αφού πάρω το γάτο στο σπίτι μετά τη στείρωση;
Μετά τη στείρωση ο γάτος σας μπορεί να δείχνει λίγο κακοδιάθετος και ίσως θέλει να κρυφτεί σε κάποιο μέρος του σπιτιού στο οποίο νιώθει ασφάλεια. Αφήστε τον να ηρεμήσει, σε λίγες ώρες θα είναι και πάλι ζωηρός και ευδιάθετος.
Στο Κτηνιατρικό Κέντρο Ιλισίων εφαρμόζεται μέθοδος ορχεκτομής που δεν απαιτεί τη χρήση ραμμάτων ώστε να μην προκαλείται ενόχληση στο σημείο της τομής και να μην είναι αναγκαία η χρήση αντιλειξικού περιλαιμίου. Αν παρ’ όλα αυτά ο γάτος σας γλείφει επίμονα το χειρουργικό τραύμα, προσκομίστε τον στον κτηνίατρο για να τοποθετηθεί το περιλαίμιο.
Μη χορηγήσετε κανένα φάρμακο και μην βάλετε στο τραύμα οτιδήποτε (π.χ. μπεταντίν, οξυζενέ κ.λ.π.) χωρίς να σας το έχει πει ο κτηνίατρος. Το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να επιβραδύνετε την επούλωση.
Χορηγήστε μικρές ποσότητες φαγητού και νερού την ημέρα της επέμβασης. Την επομένη μπορείτε να ταΐσετε το γάτο σας κανονικά.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Επικοινωνήστε το συντομότερο με τον κτηνίατρο αν παρατηρήσετε κάτι από τα παρακάτω:
- Αιμορραγία από το σημείο του χειρουργικού τραύματος.
- Δυσοσμία ή έκκριση παχύρρευστου υγρού από το σημείο της επέμβασης.
- Έντονο πρήξιμο ή / και πόνο στο όσχεο.
- Ληθαργικότητα ή / και ανορεξία τις μέρες μετά την επέμβαση.
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο αν παρατηρήσετε οτιδήποτε άλλο σας φαίνεται μη φυσιολογικό ή αν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τη στείρωση του γάτου σας.