Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Ο θαυμαστός κόσμος των κουνελιών

Κουνέλια
Οι αλλαγές των συνθηκών διαβίωσης του σύγχρονου αστού έχουν οδηγήσει στη μεταβολή της στάσης του απέναντι στα ζώα. Είδη ζώων που κάποτε θεωρούνταν αμιγώς αγροτικά, όπως τα κουνέλια, τώρα αποτελούν κατοικίδια. Σε σύγκριση με το σκύλο και τη γάτα που έχουν καθιερωθεί ως ζώα συντροφιάς από πολύ παλιά, η εξοικίωση του κοινού με τα κουνέλια είναι ελάχιστη. Το σύντομο αυτό άρθρο αποσκοπεί να σας εισάγει στο θαυμαστό κόσμο των κουνελιών!

Δόντια που «κουρεύονται»!
Τα δόντια των κουνελιών αναπτύσσονται καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Το μήκος τους όμως παραμένει σταθερό, διότι η συνεχής ανάπτυξή τους αντισταθμίζεται από την επίσης συνεχή φθορά τους εξ αιτίας της τριβής κατά τη μάσηση. Όταν η ισορροπία αυτή διαταράσσεται λόγω ανεπαρκούς τριβής, τα δόντια μεγαλώνουν υπερβολικά, παραμορφώνονται και δυσχεραίνουν τη μάσηση. Μην ξεχνάτε να ελέγχεται τα πρόσθια δόντια του κουνελιού σας τουλάχιστον μηνιαίως. Σε περίπτωση υπερανάπτυξης θα χρειαστούν κόψιμο!

Τα κουνέλια δεν κάνουν εμετό. 
Αυτό οφείλεται στη δομή του κάτω άκρου του οισοφάγου τους το οποίο λειτουργεί σαν βαλβίδα, αποκλείοντας ολοσχερώς την παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο.

Δεν βλέπουν τί τρώνε!
Τα κουνέλια δε μπορούν να δουν την περιοχή κάτω από το στόμα τους, συνεπώς δεν βλέπουν την τροφή τους όταν τρώνε, αλλά την αναγνωρίζουν μέσω της αφής με τα χείλη τους και με τις απτικές τρίχες του προσώπου τους (μουστάκια).

Η ιδιαιτερότητα της πέψης.
Τα κουνέλια παράγουν φυσιολογικά δύο είδη κοπράνων: τα σκληρά και τα μαλακά. Τα σκληρά κόπρανα αποβάλλονται με τη μορφή μεμονωμένων σκληρών βώλων και είναι αυτά που βλέπουμε στη στρωμνή του κουνελιού. Τα μαλακά κόπρανα αποβάλλονται με τη μορφή μαλακών βώλων συγκολλημένων μεταξύ τους και περιβεβλημένων με βλέννη. Παράγονται συνήθως κατά τη νύχτα ή νωρίς το πρωί και κατά την αποβολή τους κολλάνε στις τρίχες γύρω από τον πρωκτό. Το κουνέλι τα γλύφει και τα καταπίνει σχεδόν αμέσως, γι’ αυτό σπάνια τα βλέπουμε. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται τυφλοτροφία διότι τα μαλακά κόπρανα παράγονται στο τμήμα του εντέρου που ονομάζεται τυφλό. Τα μαλακά κόπρανα περιέχουν χρήσιμα θρεπτικά συστατικά χρήσιμα. Όσα από αυτά δεν καταναλωθούν συχνά εκλαμβάνονται λανθασμένα από τον ιδιοκτήτη του κουνελιού ως διάρροια. (Διάρροια στο κουνέλι συμβαίνει όταν μεταβάλλεται η σύσταση των σκληρών κοπράνων.)

Κόκκινα ούρα!
Ο ερυθρός χρωματισμός του ούρου των κουνελιών είναι συνήθως φυσιολογικός. Οφείλεται στην κατανάλωση τροφών που περιέχουν χρωστικές ουσίες οι οποίες αποβάλλονται από τους νεφρούς. Τέτοιες τροφές είναι το τριφύλλι, το τεύτλο, το καρότο, το σπανάκι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, το ραδίκι και το σινάπι. Σε ορισμένες περιπτώσεις η ερυθρότητα των ούρων υποδηλώνει αιματουρία, γι’ αυτό αν επιμένει για πάνω από 3-4 ημέρες και αν το κουνέλι παρουσιάζει και άλλα συμπτώματα, απευθυνθείτε σε κτηνίατρο.

Εξαφανισμένοι όρχεις!
Οι όρχεις των κουνελιών μπορούν να υποχωρούν μέσα στην κοιλιά και να ξαναβγαίνουν επιστρέφοντας στην προτέρα θέση τους. Μην εκπλαγείτε λοιπόν, αν  ξαφνικά οι όρχεις του κουνελιού σας εξαφανιστούν! Πρόκειται για φυσιολογικό φαινόμενο που συμβαίνει συνήθως σε περιόδους καταπόνησης.

Η φωνή του κουνελιού.
Σε αντίθεση με το σκύλο και τη γάτα, σπανίως θα ακούσετε τη φωνή του κουνελιού σας. Εν τούτοις τα κουνέλια παράγουν ποικίλους ήχους με ιδιαίτερη σημασία:
  • σιγανό βραχύ και οξύ κρότο όταν νοιώθουν ευχαριστημένα
  • ελαφρύ τριγμό των οδόντων κατά την ανάπαυση
  • δυνατό τριγμό των οδόντων όταν νοιώθουν ήπιο ή μέτριο πόνο
  • δυνατό και διαπεραστικό τσύριγμα σε έντονο πόνο ή φόβο
  • γρύλισμα και συριγμό όταν διάκεινται επιθετικώς
  • χτύπο με το οπίσθιο άκρο για να σηματοδοτήσουν κίνδυνο.