Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Αντιμετωπίστε το άγχος στο σκύλο

Ναί, και οι σκύλοι αγχώνονται!

Μάθετε να αναγνωρίζετε τις πρώτες ενδείξεις του άγχους στο σκύλο σας και πώς να συμπεριφερθείτε ώστε να μην τον ταράξετε περισσότερο.

Ενημερωθείτε για την αντιμετώπιση του άγχους κατά την κτηνιατρική εξέταση.






































Προσοχή!
Αν ο σκύλος σας δείχνει αγχωμένος σε πολλές περιστάσεις ή για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ίσως χρειάζεται θεραπεία. Κανονίστε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο μόνο για το πρόβλημα αυτό. Η σωστή διάγνωση και θεραπεία του άγχους απαιτούν χρόνο και αφοσίωση. Δε μπορούν να γίνουν στο περιθώριο μιας επίσκεψης π.χ. για εμβολιασμό ή κάποια άλλη πάθηση.

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Ταξίδι με το κατοικίδιό σας

   
Σκύλος με βαλίτσα και διαβατήριο
      Σχεδιάζετε να πάρετε το αγαπημένο σας ζωάκι μαζί σας στις διακοπές; Φροντίστε εγκαίρως για τα απαραίτητα πιστοποιητικά και τους εμβολιασμούς προκειμένου να ταξιδέψετε στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, χωρίς απρόοπτα και καθυστερήσεις σε αεροδρόμια, λιμάνια, τελωνεία κλπ.

1. Ηλεκτρονική σήμανση (μικροτσίπ)
     Σύμφωνα με την νομοθεσία της χώρας μας αλλά και της Ε.Ε, οι κατοικίδιοι σκύλοι και γάτες πρέπει να έχουν μικροτσίπ. Το κατοικίδιό σας δε γίνεται δεκτό χωρίς μικροτσίπ σε αεροπλάνα, πλοία, τρένα και λεωφορεία. Οι έλεγχοι είναι αυστηρότεροι στα αεροδρόμια και όταν ο προορισμός είναι στο εξωτερικό.

2. Διαβατήριο ζώων συντροφιάς (pet passport) ή βιβλιάριο εμβολιασμών
     Το διαβατήριο απαιτείται για ταξίδια σε χώρες της Ε.Ε. Γίνεται δεκτό και σε ορισμένες χώρες εκτός Ε.Ε. όπως π.χ. η Ελβετία. Για την έκδοση διαβατηρίου το ζωάκι σας πρέπει να έχει μικροτσίπ.
      Άλλες χώρες εκτός Ε.Ε. απαιτούν άλλα έγγραφα, π.χ. πιστοποιητικό υγείας, γι΄ αυτό καλό είναι να επικοινωνείτε με τις πρεσβείες τους τουλάχιστον ένα μήνα πριν ταξιδέψετε.
     Για ταξίδια εντός Ελλάδος αντί διαβατηρίου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το βιβλιάριο εμβολιασμών.

3. Αντιλυσσικός εμβολιασμός
      Είναι απαραίτητος για ταξίδια και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Πρέπει να έχει διενεργηθεί είτε την ίδια μέρα με την τοποθέτηση του μικροτσίπ είτε αργότερα. Αυτό σημαίνει ότι αν το κατοικίδιό σας δεν είχε μικροτσίπ όταν εμβολιάστηκε κατά της λύσσας, ο εμβολιασμός πρέπει να επαναληφθεί αφού εμφυτευθεί το μικροτσίπ.
     Αν το κατοικίδιό σας εμβολιάζεται για πρώτη φορά κατά της λύσσας, πρέπει να παρέλθουν 21 ημέρες έως ότου ταξιδέψετε.
     Τα κουτάβια και τα νεαρά γατάκια πρέπει να εμβολιάζονται κατά της λύσσας μετά την ηλικία των 12 εβδομάδων, επομένως δε γίνονται δεκτά σε ταξίδια πριν την ηλικία των 15 εβδομάδων (12 συν 3 εβδ. που πρέπει να παρέλθουν μετά τον πρώτο αντιλυσσικό εμβολιασμό).

4. Κλινική εξέταση και αντιεχινοκοκκική αγωγή
     Ορισμένες χώρες όπως το Η.Β. και η Σουηδία απαιτούν 120 - 48 ώρες πριν το ταξίδι να έχει χορηγηθεί από κτηνίατρο στο ζώο σας αντιεχινοκοκκικό φάρμακο και να έχει γίνει κλινική εξέταση.

     Σε περίπτωση που έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία ή απορία για το ταξίδι με το κατοικίδιό σας, σας συνιστούμε να επικοινωνείται με την πρεσβεία της χώρας προορισμού. Επίσης, αν πρόκειται να ταξιδέψετε αεροπορικώς επικοινωνήστε εγκαίρως και με την αεροπορική εταιρεία για τυχόν ειδικούς περιορισμούς.

Πού μπορώ να κάνω όλα τα παραπάνω;  
     Στο Κτηνιατρικό Κέντρο Ιλισίων τοποθετούνται μικροτσίπ, εκδίδονται διαβατήρια ζώων συντροφιάς και πιστοποιητικά υγείας στα ελληνικά και στα αγγλικά, διενεργούνται αντιλυσσικοί εμβολιασμοί και γενικότερα αναλαμβάνονται όλες οι διατυπώσεις που απαιτούν κτηνίατρο προκειμένου το ζωάκι σας να ταξιδέψει χωρίς προβλήματα.

Κλείστε ραντεβού εγκαίρως και... καλό ταξίδι σε εσάς και στο αγαπημένο σας κατοικίδιο!

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Όταν οι όρχεις είναι κρυφοί (κρυψορχία)

Κρυψορχία είναι η παρουσία του ενός (συχνότερα) ή και των δύο (σπανιότερα) όρχεων σε θέση εκτός του οσχέουΤο όσχεο είναι ένας σάκκος ο οποίος σχηματίζεται από το δέρμα κάτω από τον πρωκτό, μεταξύ του οπισθίου μέρους των μηρών.

Η κρυψορχία είναι η πιό συχνή συγγενής πάθηση του γεννητικού συστήματος του αρσενικού σκύλου και του γάτου.

Οι όρχεις του εμβρύου βρίσκονται μέσα στην κοιλιά πίσω από τα νεφρά. Καθώς πλησιάζει η στιγμή του τοκετού μετατοπίζονται προς δύο σχισμές του οπίσθιου κοιλιακού τοιχώματος, μία δεξιά και μια αριστερά, τους βουβωνικούς πόρους. Κατά τον τοκετό οι όρχεις έχουν φθάσει στους βουβωνικούς πόρους. Στην ηλικία των 4 - 5 εβδομάδων εισέρχονται στο όσχεο.  Στα αρσενικά γατάκια όμως δύσκολα γίνονται αντιληπτοί πριν την ηλικία των 4 - 5 μηνών.

Θέσεις κρυφού όρχι
Η πορεία του όρχι από τον οπίσθιο πόλο του νεφρού προς το όσχεο - θέσεις εντοπισμού του στα κρυψορχιδικά ζώα.

Όταν οι όρχεις δεν βρίσκονται στο όσχεο, μπορεί να έχουν παραμείνει:
  • είτε μέσα στην κοιλιά οπουδήποτε μεταξύ του οπισθίου πόλου του νεφρού έως το βουβωνικό πόρο
  • είτε μέσα στο βουβωνικό πόρο
  • είτε κάτω από το δέρμα προσθίως του οσχέου μεταξύ της κοιλιάς και της έσω επιφάνειας του μηρού
Οι κρυφοί όρχεις είναι 9 φορές πιθανότερο να εμφανίσουν νεοπλασίες απ' ότι οι φυσιολογικοί. Οι νεοπλασίες αυτές προκαλούν διόγκωση των μαστών, προστατίτιδα, αλωπεκία και υποπλασία του μυελού των οστών. Επίσης, είναι πιθανότερο να υποστούν συστροφή η οποία εκδηλώνεται με έντονο κοιλιακό πόνο.

Για την πρόληψη των παραπάνω επιπτώσεων της κρυψορχίας συνιστάται η χειρουργική αφαίρεση των όρχεων που βρίσκονται σε μη φυσιολογική θέση. Σε περίπτωση που ο ένας όρχις βρίσκεται στο όσχεο (μονόπλευρη κρυψορχία) συνιστάται να αφαιρείται και αυτός, ώστε να αποκλειστεί η αναπαραγωγή καθώς η κρυψορχία είναι κληρονομική. Πάντως εάν ο ιδιοκτήτης επιθυμεί τη διατήρηση του φυσιολογικού όρχι, αυτό μπορεί να γίνει χωρίς επιπτώσεις στην υγεία του ζώου του.

Η χειρουργική επέμβαση είναι πολυπλοκότερη από αυτή της στείρωσης φυσιολογικών αρσενικών ζώων διότι ο κρυπτός όρχις εντοπίζεται δυσκολότερα ιδίως όταν βρίσκεται μέσα στην κοιλιά. Το μέγεθός του συνήθως είναι μικρότερο από το φυσιολογικό. Αν είναι διογκωμένος ή έχει ανώμαλη εμφάνιση συνιστάται η ιστοπαθολογική του εξέταση.

Μετά την αφαίρεση των όρχεων, τα κρυψορχιδικά κατοικίδια ζουν μια απολύτως φυσιολογική ζωή, με την προϋπόθεση ότι η επέμβαση έχει γίνει εγκαίρως όταν είναι ακόμη υγιή.

Σχετικά άρθρα:
Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΣΕΝΙΚΟΥ ΣΚΥΛΟΥ: ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ
Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥ ΓΑΤΟΥ: ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Πρόσκληση σε ενημερωτική εκδήλωση: Πρώτες βοήθειες στα κατοικίδια ζώα

Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση σε σκύλοΚατόπιν αιτήματος πολλών από εσάς, την Κυριακή 22 Μαρτίου 2015 και ώρα 12:00, στο χώρο του κτηνιατρείου, θα επαναληφθεί η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα:

«Πρώτες βοήθειες στα κατοικίδια ζώα»

η οποία είχε γίνει για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2010.

Θα γίνει αναφορά στις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβείτε έως ότου το ζώο προσκομιστεί στον κτηνίατρο, για την αρχική αντιμετώπιση επειγόντων προβλημάτων υγείας όπως:

Καταπληξία (σοκ)
Αιμορραγία
Τραυματισμοί, τροχαία ατυχήματα, κατάγματα
Δηλητηριάσεις
Δήγματα φιδιών, νύγματα εντόμων, αλλεργικές αντιδράσεις
Θερμοπληξία, εγκαύματα, κρυοπαγήματα
Οξεία διάταση και στροφή του στομάχου
Επιληπτικές κρίσεις

Επίσης, θα γίνει επίδειξη σε ομοιώματα ζώων.

H ομιλία θα διαρκέσει 30 λεπτά. Στη συνέχεια θα απαντηθούν οι ερωτήσεις σας.