Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

Άδεια κατοχής κατοικιδίου


Από το Σεπτέμβριο 2008 τέθηκε σε ισχύ νόμος, στην Ελβετία, ο οποίος υποχρεώνει τους κατόχους κατοικιδίων ζώων να παρακολουθούν μαθήματα για την φροντίδα των τετράποδων συντρόφων τους.
Έτσι, το κράτος εξασφαλίζει ότι όποιος αποκτά ζώο, είναι σε θέση να το φροντίζει σωστά.
Παράδειγμα προς μίμηση για το ελληνικό κράτος και για κάθε κράτος που δεν διαθέτει ανάλογη νομοθεσία.
Οι κτηνίατροι στην Ελλάδα καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με ιδιοκτήτες κατοικιδίων που είτε τα απέκτησαν προσφάτως χωρίς να γνωρίζουν ούτε πώς να τα επιλέξουν ούτε πόσο κόπο, χρόνο και χρήμα πρέπει να διαθέσουν για να τους εξασφαλίσουν τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, σωστή διατροφή και ιατρική περίθαλψη, είτε τα έχουν πολύ καιρό αλλά οι γνώσεις τους σχετικά με τα παραπάνω θέματα είναι ελλιπείς και οι αντιλήψεις τους λανθασμένες. Το αποτέλεσμα είναι η διατήρηση ζώων χωρίς να τους παρέχονται τα απαραίτητα ή η εγκατάλειψη ζώων από ανθρώπους οι οποίοι εκ των υστέρων διαπίστωσαν ότι δεν είναι σε θέση να τα φροντίσουν.
Η εκπαίδευση για τη φροντίδα των μικρών μας φίλων προάγει τη φιλοζωική παιδεία που είναι δείκτης πολιτισμού μιας κοινωνίας, λύνει το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων οριστικά, προλαμβάνοντας την εγκατάλειψή τους, συμβάλλει στη δημόσια υγεία. Τέλος, προλαμβάνει ακόμα και οικογενειακά προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν από την κακή επιλογή ή την ελλιπή φροντίδα των κατοικιδίων, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν μικρά παιδιά που έχουν δεθεί συναισθηματικά με τα κατοικίδια της οικογένειας.

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Ορθοπεδικό - νευρολογικό περιστατικό: πριν & μετά

Σκύλος προσκομίστηκε στο Κτηνιατρικό Κέντρο Ιλισίων μετά από τροχαίο ατύχημα. Διαπιστώθηκαν εξάρθρημα ισχίου, κάταγμα ηβοισχιακής σύμφυσης, εξάρθρημα μεταξύ έκτου καί έβδομου οσφυϊκών σπονδύλων καί κατάγματα ακανθώδους απόφυσης καί κάτω οπίσθιας γωνίας σώματος έκτου οσφυϊκού σπονδύλου. Λίγες ημέρες μετά το ατύχημα εμφανίστηκαν αταξία καί απώλεια των αντανακλαστικών θέσης των οπισθίων άκρων καθώς και αδυναμία κίνησης της ουράς. Παρακάτω φαίνονται οι ακτινογραφίες του εξαρθρωμένου ισχίου πρίν και μετά την κλειστή ανάταξη, οι ακτινογραφίες της σπονδυλικής στήλης πρίν και μετά τη χειρουργική επέμβαση (τροποποιημένη τμηματική νωτιαία σταθεροποίηση) και τα εμφυτεύματα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησής τους και λίγο πριν την έναρξη συρραφής του χειρουργικού τραύματος.

Πλάγια ακτινογραφία οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης: εξάρθρημα σπονδύλων
Πλάγια ακτινογραφία οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης μετά την τοποθέτηση εμφυτευμάτων
Στιγμιότυπο χειρουργικής επέμβασης στη σπονδυλική στήλη όπου φαίνονται τα εμφυτεύματα
Ύπτια ακτινογραφία πυέλου σκύλου: εξάρθρημα ισχίου

Κλειστή ανάταξη εξαρθρήματος ισχίου - ύπτια ακτινογραφία πυέλου

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Ορθοπεδικά περιστατικά πριν & μετά: κάταγμα βραχιονίου οστού

Ο σκύλος της φωτογραφίας προσκομίστηκε στο Κτηνιατρικό Κέντρο Ιλισίων με αδυναμία στήριξης στο πρόσθιο δεξιό άκρο μετά από τροχαίο ατύχημα. Μετά από ορθοπεδική εξέταση και ακτινογράφηση διαπιστώθηκε κάταγμα βραχιονίου οστού. Έγινε οστεοσύνθεση με μεταλλική πλάκα.
Ακτινογραφία εγκάρσιου κατάγματος διάφυσης βραχιονίου σκύλουΟ σκύλος μετά την ορθοπεδική χειρουργική επέμβαση οστεοσύνθεσης κατάγματος βραχιονίουΑκτινογραφία βραχιονίου μετά την οστεοσύνθεση με μεταλλική πλάκα και κοχλίες

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008

Ερωτήσεις και απαντήσεις για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση των ζώων


Τί είναι ηλεκτρονική ταυτοποίηση και πώς γίνεται;
Είναι η τοποθέτηση κάτω από το δέρμα του ζώου ενός καψακίου, που μοιάζει με κόκκο ρυζιού, και το οποίο περιέχει ένα ηλεκτρονικό μικροκύκλωμα. Το καψάκιο αυτό είναι πιο γνωστό με την ονομασία μικροτσίπ (microchip) ή μικροπλακέτα και η τοποθέτησή του γίνεται με υποδόρια ένεση, όπως γίνεται και το εμβόλιο, μόνο που η βελόνα είναι πιο χοντρή. Το ηλεκτρονικό μικροκύκλωμα φέρει ένα δεκαπενταψήφιο μοναδικό αριθμό ο οποίος ανιχνεύεται με ειδική συσκευή, τον σαρωτή (ή σκάνερ στα Αγγλικά). 
Ο μοναδικός αυτός αριθμός μαζί με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του ζώου καταχωρούνται στο αρχείο που τηρεί ο πανελλήνιος κτηνιατρικός σύλλογος. Έτσι μπορούμε να ξέρουμε σε ποιόν ανήκει κάθε ζώο.
Microchip για υποδόρια εμφύτευση στα ζώα συντροφιάς
Εικόνα 1: Μικροτσίπ
 Σύριγγα εμφύτευσης μικροτσίπ    
Εικόνα 2: Σύριγγα εμφύτευσης μικροτσίπ
Γιατί η ηλεκτρονική ταυτοποίηση προβλέπεται από τη νομοθεσία;
Για να γνωρίζει η πολιτεία τον πληθυσμό των ζώων συντροφιάς, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο για τη δημόσια υγεία αλλά και για άλλους λόγους (π.χ. οικονομικούς, κοινωνιολογικούς, δημόσιας τάξης κλπ.) 
Επίσης για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων με την αποτροπή της εγκατάλειψης ζώων καθώς και με τον ευκολότερο εντοπισμό των ιδιοκτητών των ζώων που έχουν χαθεί. 
Τέλος για να ελέγχονται οι μετακινήσεις ζώων μεταξύ των κρατών. 
Συσκευή ανίχνευσης μικροτσιπ ζώων συντροφιάς
Εικόνα 3: Σαρωτής


Γιατί να βάλω μικροτσίπ στο ζώο μου (εκτός από το ότι το επιβάλλει η νομοθεσία);
Όλοι έχουμε δει τις αγγελίες χάθηκε – βρέθηκε σε εφημερίδες, περιοδικά, σε πίνακες ανακοινώσεων κτηνιατρείων ή ακόμα και σε αφίσες στο δρόμο. Αν κάποιος βρει το χαμένο κατοικίδιό σας και θέλει να σας το επιστρέψει, αντί να προσπαθεί να σας εντοπίσει μέσω τέτοιων αγγελιών, φανταστείτε πόσο πιο εύκολα
θα σας βρεί πηγαίνοντάς το σε ένα κτηνίατρο ο οποίος θα ανιχνεύσει τον αριθμό του μικροτσίπ, θα τηλεφωνήσει στον πανελλήνιο κτηνιατρικό σύλλογο και αμέσως θα βρεθεί η διεύθυνση και το τηλέφωνό σας.
Επιπλέον, αν το ζώο σας κλαπεί ή αν κάποιος ισχυρίζεται ότι είναι δικό του, με την ανίχνευση του αριθμού ηλεκτρονικής ταυτότητας αποδεικνύεται ποιός είναι ο ιδιοκτήτης. Γι’ αυτό πολλοί κάτοχοι κατοικιδίων νιώθουν πιο ασφαλείς όταν αφήνουν το μικρό τους φίλο σε ξενοδοχείο ζώων, αν έχει ηλεκτρονική ταυτότητα. 
Γιατί κάποιοι ιδιοκτήτες σκύλων δεν θέλουν να τοποθετήσουν μικροτσίπ;                                  
Ο συχνότερος λόγος είναι επειδή πιστεύουν ότι κανείς δεν βρήκε το χαμένο ζώο του μέσω του μικροτσίπ. Συμβαίνει όμως ακριβώς το αντίθετο. Ο κτηνίατρός σας σίγουρα θα γνωρίζει τέτοιες περιπτώσεις ανεύρεσης χαμένων κατοικιδίων, ρωτήστε τον! Ρωτήστε επίσης τις υπηρεσίες περισυλλογής αδέσποτων ζώων των δήμων που εφαρμόζουν ανάλογα προγράμματα. Σίγουρα θα έχουν να σας πουν για περιπτώσεις περισυλλογής περιπλανωμένων ζώων τα οποία μετά την ανίχνευση μικροτσίπ, διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν αδέσποτα και επεστράφησαν στους ιδιοκτήτες τους. 
Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι το όλο σύστημα με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση δεν λειτουργεί. Πράγματι τα πρώτα 1-2 χρόνια λειτουργίας του υπήρξαν προβλήματα καθυστερημένης καταχώρησης των αριθμών ηλεκτρονικής ταυτότητας από τον πανελλήνιο κτηνιατρικό σύλλογο, τα οποία όμως τώρα έχουν περιοριστεί.
Ακόμα μερικοί νομίζουν ότι το μικροτσίπ προκαλεί προβλήματα υγείας κάτι το οποίο δεν ισχύει (βλέπε παρακάτω). 
Τέλος, μικροτσίπ δεν βάζουν οι ασυνείδητοι ιδιοκτήτες ζώων που σκοπεύουν να εγκαταλείψουν το κατοικίδιό τους αν αρρωστήσει, γεράσει ή απλώς αν το βαρεθούν ή δεν έχουν που να το αφήσουν όταν φύγουν για διακοπές.
Προκαλεί το μικροτσίπ προβλήματα υγείας στα ζώα;
Κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει διάφορες ανυπόστατες φήμες περί ενοχοποίησης των μικροτσίπ για προβλήματα υγείας στα ζώα όπως καρκίνο, εγκεφαλική δυσλειτουργία, κ.ά.
Όλες οι επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν ότι η τοποθέτηση ηλεκτρονικής ταυτότητας δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα υγείας. Η μόνη ενόχληση που μπορεί να έχει το ζώο σας, αν και σπάνια, είναι ένας τοπικός ερεθισμός στο σημείο της ένεσης ο οποίος παρέρχεται σε λίγες μέρες. Σημειωτέον ότι η ένεση πονάει ελάχιστα έως καθόλου.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το μικροτσίπ δεν εκπέμπει ακτινοβολία. Ελάχιστη ακτινοβολία εκπέμπεται από την ειδική συσκευή μόνο κατά την ανίχνευση του μικροτσίπ. Η ακτινοβολία αυτή μάλιστα είναι τόσο μικρή που για να ανιχνευτεί το μικροτσίπ, η συσκευή πρέπει να βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση από αυτό, σχεδόν σε επαφή με το δέρμα του ζώου.
Πώς μπορώ να βάλω μικροτσίπ στο ζώο μου;
Το μικροτσίπ τοποθετείται με τον τρόπο που έχει αναφερθεί πιο πάνω από ιδιώτες κτηνιάτρους που ασκούν νόμιμα το επάγγελμα στην Ελλάδα. Σε περιοχές της Ελλάδας όπου δεν υπάρχουν ιδιώτες κτηνίατροι, μπορεί να τοποθετηθεί σε αγροτικά κτηνιατρεία.

Δελτίο ηλεκτρονικής σήμανσης - ταυτοποίησης ζώου συντροφιάς
Εικόνα 4: Μετά την εμφύτευση του μικροτσίπ, ο κτηνίατρος θα σας δόσει ένα έντυπο σαν κι αυτό συμπληρωμένο με τα στοιχεία του ζώου σας και τα δικά σας

Σάββατο 17 Μαΐου 2008

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ [από το Σύνδεσμο Κτηνιάτρων Μικρών Ζώων Αττικής (τροποποιημένο)]


Είτε είναι η πρώτη φορά που αποκτάτε ένα μικρό ζώο συντροφιάς είτε ανήκετε στους «έμπειρους» ιδιοκτήτες με …ευρύ κύκλο γνωριμιών στον χώρο του κτηνιατρικού επαγγέλματος, ο δεκάλογος που ακολουθεί σίγουρα θα σας είναι χρήσιμος. Περιλαμβάνει τις ιδιαιτερότητες ενός αληθινά δύσκολου επαγγέλματος και διασφαλίζει την καλή επικοινωνία και συνεννόηση που θα πρέπει να έχουν μεταξύ τους αυτοί που από κοινού φροντίζουν ένα αγαπημένο πλάσμα.

1.       Να είστε έτοιμοι να περιγράψετε με ακρίβεια το πρόβλημα υγείας που παρουσιάζει το ζώο σας.

Όσο έμπειρος κι αν είναι ένας γιατρός, είναι αδύνατον να διαγνώσει μια παθολογική κατάσταση, αν δεν ξέρει τα συμπτώματά της. Ο σκύλος ή η γάτα δεν μπορούν να του πούν πότε έκαναν τελευταία φορά εμετό ή αν την τελευταία εβδομάδα ουρούν συχνότερα από το συνηθισμένο˙ όλα αυτά θα πρέπει να τα εξηγήσετε εσείς. Και για να τα εξηγήσετε, θα πρέπει να τα ξέρετε! Αν νομίζετε ότι δεν θα τα θυμηθείτε, κρατήστε σύντομες σημειώσεις με τα συμπτώματα που παρατηρήσατε, πότε πρωτοεμφανίστηκαν, πόσο διαρκούν, αν επιδεινώνονται, παραμένουν σταθερά ή παρουσιάζουν ύφεση και μην ξεχνάτε να πάρετε μαζί σας το βιβλιάριο υγείας.
Περιγράψτε αυτό που βλέπετε ότι συμβαίνει στο ζώο σας αντί να επιχειρήσετε να κάνετε εσείς τη διάγνωση και να την ανακοινώσετε στον κτηνίατρο. Δεν βοηθάτε καθόλου λέγοντας π.χ. ότι το ζώο σας είναι δηλητηριασμένο αντί να πείτε ότι έχει σπασμούς ή ότι έχει αλλεργία αντί να πείτε ότι ξύνεται. Εξάλλου ο κτηνίατρος δεν έχει την απαίτηση να γνωρίζετε από τι πάσχει το ζώο σας. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να συζητήσετε με τον γιατρό τι νομίζετε ότι μπορεί να έχει το ζώο σας και γιατί το νομίζετε αυτό˙ κάντε το όμως αφού έχετε περιγράψει τα συμπτώματα.
Τέλος, μη στείλετε στον κτηνίατρο τα ζώα σας με κάποιον φίλο που ήταν εύκαιρος αλλά δεν ζει μαζί με αυτά και δεν γνωρίζει το ιστορικό τους.

2.      Φροντίστε να είστε απόλυτα ειλικρινής με το γιατρό ακόμη κι αν …δεν σας «συμφέρει».

Το ότι σταματήσατε να δίνετε τα φάρμακα πιό νωρίς απ’ ότι σας είχε πει επειδή η υγεία του ζώου σας βελτιώθηκε και εσείς νομίσατε ότι θεραπεύτηκε, μπορεί να σας κάνει να ντρέπεστε, αλλά εξηγεί την επανεμφάνιση της ασθένειας. Το ότι πάνω στην απελπισία σας ψεκάσατε τον σκύλο με εντομοκτόνο για να φύγουν τα τσιμπούρια μπορεί να μην είναι προς τιμήν σας, λύνει όμως το μυστήριο της τρομερής δερματίτιδας που του ζητάτε να θεραπεύσει! 
Έχετε υπόψη ότι ο κτηνίατρος θα εκτιμήσει περισσότερο την ειλικρίνεια από μια προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας η οποία θα υποβάλει όχι μόνο τον ίδιο αλλά κυρίως εσάς και το ζώο σας, σε άσκοπη και ενίοτε επικίνδυνη ταλαιπωρία, πριν αποκαλυφθεί.
Επίσης μη λέτε ανακρίβειες και μην αποκρύπτετε στοιχεία από τον κτηνίατρο για να συμπεράνετε αν είναι καλός από το αν θα τα καταλάβει μόνος του. Ο γιατρός είναι επιστήμονας και όχι ο μάγος της φυλής. Θα διαπιστώσετε αν είναι καλός από τον τρόπο που αντιμετωπίζει το πρόβλημα υγείας του τετραπόδου συντρόφου σας, αφού έχετε απαντήσει στις ερωτήσεις του με πνεύμα συνεργασίας και ειλικρίνειας.

3.      Μην απαιτείτε διάγνωση από το τηλέφωνο ή με την απλή θέα του μικρού σας φίλου.

Δεν τελειώσατε με το ζήτημα επειδή είπατε στον γιατρό τί πρόβλημα υγείας αντιμετωπίζει το ζωάκι σας˙ για την ακρίβεια μόλις έχετε αρχίσει… Θα ακολουθήσει κλινική εξέταση και στη συνέχεια ενδέχεται να χρειαστούν εργαστηριακές εξετάσεις (π.χ. αιματολογικές, ακτινογραφίες).
Η κτηνιατρική είναι μια επιστήμη απόλυτα αντίστοιχη με την ιατρική. Η μοναδική τους διαφορά είναι το αντικείμενο τους. Δεν υπάρχει βέβαια περίπτωση να μην κάνετε τις εργαστηριακές εξετάσεις που θα ζητήσει ο παθολόγος σας˙ μην αρνείσθε λοιπόν όταν το ζητάει ο κτηνίατρος!

4.      Συγκρατήστε σταθερά πάνω στο εξεταστικό τραπέζι το ζώο σας.

Ο σκύλος σας είναι νευρικός και ενίοτε δαγκώνει και η γάτα σας διαισθάνεται τον κίνδυνο και προβάλλει από το καλάθι της σαν τίγρης. Το δίκιο τους βουνό αλλά και η αρμοδιότητα να τα συγκρατήσετε σταθερά πάνω στο εξεταστικό τραπέζι, απόλυτα δικιά σας.
Ο κτηνίατρος δεν είναι θηριοδαμαστής, εξετάζει πολλά ζώα κάθε μέρα και τα χέρια του είναι τα εργαλεία της δουλειάς του. Μην σας κακοφαίνεται˙ είναι λογικό να τα προφυλάσσει.
Μην φέρνετε αντιρρήσεις όταν ο κτηνίατρος κρίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί φίμωτρο. Ακόμη και το πιο ήρεμο ζώο μπορεί να αντιδράσει απρόβλεπτα κατά την εξέταση και ειδικά όταν βρίσκεται σε μη οικείο περιβάλλον όπως είναι αυτό του κτηνιατρείου.

5.      Απευθυνθείτε στον κτηνίατρο εγκαίρως.

Οποιαδήποτε ασθένεια αντιμετωπίζεται πιο αποτελεσματικά στην αρχή της κι αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάτε ποτέ. Μην αφήνετε πολύτιμο χρόνο να περνά και μην προσπαθείτε να βρείτε λύση… από το τηλέφωνο. Επισκεφθείτε αμέσως τον κτηνίατρο μόλις αντιληφθείτε κάτι που δεν μοιάζει να είναι φυσιολογικό. Κερδίστε χρόνο αλλά και …χρήμα.

6.      Προσκομίστε στο ιατρείο τον σκύλο σας πάντοτε δεμένο με το λουρί του και τη γάτα σας μέσα στο ειδικό καλάθι.

Έτσι, θα αποφύγετε κακοτοπιές με άλλους τετράποδους ασθενείς που περιμένουν στον προθάλαμο. Επιπλέον θα βοηθήσετε τον κτηνίατρο να διατηρήσει τον χώρο του όπως θέλετε κι εσείς να τον βρίσκετε: καθαρό!

7.      Ο κτηνίατρος μπορεί να σας πει σε ποια ράτσα ανήκει το ζώο σας, μην έχετε όμως την απαίτηση να σας επιβεβαιώσει την καθαροαιμία 7 προηγούμενων γενεών!

Αυτό μπορεί να αποδειχθεί μόνον με το πιστοποιητικό καθαροαιμίας και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ιατρική. Επίσης μη σας κακοφαίνεται αν δεν έχει ακουστά μια σπάνια ράτσα γάτας για την οποία διαβάσατε σε κάποιο βιβλίο …ούτε αυτό έχει σχέση με την ιατρική.

8.      Όσο μεγάλη πείρα με ζώα κι αν έχετε, αν … δεν είστε απόφοιτος κτηνιατρικής σχολής, μην επιχειρείτε διαγνώσεις και ακόμα χειρότερα, θεραπείες.

Οι ερασιτεχνικές προσεγγίσεις το μόνο που καταφέρνουν είναι να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία του ζώου σας. Επιπλέον, όταν τελικά απευθυνθείτε στον κτηνίατρο, οι θεραπείες που θα έχετε επιχειρήσει μόνοι σας ενδέχεται να έχουν αλλάξει την εικόνα του νοσήματος, δυσχεραίνοντας σε μεγάλο βαθμό τη διάγνωση.
Μη δίνετε φάρμακα στο ζώο σας επειδή κάποιος στο πάρκο σας είπε ότι τα έδωσε στο δικό του ζώο κι έγινε καλά ή επειδή διαβάσατε το φυλλάδιο που υπήρχε μέσα στο κουτί και νομίσατε ότι είναι κατάλληλα για το ζώο σας. Αν τα πράγματα ήταν τόσο απλά δεν θα χρειαζόταν να σπουδάσει κανείς για να γίνει κτηνίατρος ή …δεν θα υπήρχαν καθόλου γιατροί παρά μόνο φάρμακα και οδηγίες χρήσης τους.

9.      Μην επικαλείστε τα φιλοζωϊκά αισθήματα του κτηνιάτρου για να πετύχετε καλύτερες τιμές.

Η αληθινή αγάπη για τα ζώα είναι βασική προϋπόθεση για να μπορέσει κάποιος να εργαστεί ως κτηνίατρος. Επειδή, όμως, ο κτηνίατρος κερδίζει τα προς το ζην από την παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών -όπως ακριβώς κι εσείς από τη δική σας δουλειά- είναι λογικό πως θα πρέπει και να αμείβεται. Και οι παιδίατροι αγαπούν τα παιδιά, κανείς όμως δεν διανοείται να μην τους πληρώσει γι’ αυτό…
Αν δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά τη διάγνωση και τη θεραπεία που σας συστήνει ο κτηνίατρος, συζητήστε μαζί του το ενδεχόμενο εναλλακτικής οικονομικότερης αντιμετώπισης του περιστατικού, ίσως μπορέσει να σας προτείνει μια φθηνότερη λύση, που βέβαια δεν θα είναι η καλύτερη, αλλά μπορεί να σας ικανοποιεί.

10.   Αν για οποιοδήποτε λόγο, αποφασίσετε να αλλάξετε κτηνίατρο, αποφύγετε να ζητήσετε από τον καινούριο να ασκήσει κριτική στις πράξεις του προηγούμενου.

Δεν θα σας απαντήσει˙ κι αυτό δεν είναι «συντεχνιακή» τακτική. Η περίφημη «ιατρική δεοντολογία» δεν είναι τίποτα άλλο από την βαθειά επίγνωση πως ένα ιατρικό πρόβλημα ποτέ δεν είναι απλό και πως οι προσεγγίσεις του είναι πάντοτε πολλές και διαφορετικές. Επιλέξτε αυτόν που σας δημιουργεί αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας. Είναι αρκετό.

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ


Ηλικία

Συμβάν

1 ημέρας
Αντίδραση σε ακουστικά ερεθίσματα.
10-16 ημερών
Άνοιγμα βλεφάρων, αλλά ακόμη δεν βλέπει καλά.
3 εβδομάδων
Μπορεί να σταθεί σε όρθια θέση.
Αρχή έκφυσης νεογιλών οδόντων (στις γάτες από την ηλικία των 2 εβδ.).
4 εβδομάδων
Μπορεί να περπατήσει.
Ωρίμανση όρασης.
Αναγνωρίζει τη μητέρα και τον ιδιοκτήτη.
5 εβδομάδων
Πλήρης ανάπτυξη ακοής.
1,5-2 μηνών
Απογαλακτισμός & ολοκλήρωση έκφυσης όλων των νεογιλών οδόντων.
Μπορεί να τρέξει.
3,5 μηνών
Αρχή πτώσης νεογιλών οδόντων (στις γάτες από την ηλικία των 3 μηνών).
4-10 μηνών
Έναρξη αναπαραγωγικής δραστηριότητας (ακριβής ηλικία αναλόγως της φυλής, του φύλου και των συνθηκών διαβίωσης).
6-7 μηνών
Ολοκλήρωση έκφυσης όλων των μονίμων οδόντων.
15-18 μηνών
Κατάλληλα για αναπαραγωγή (ολοκλήρωση ανάπτυξης σώματος, όμως: μικρόσωμες φυλές σκύλων και γάτες: 6-9 μηνών και μεγαλόσωμες φυλές σκύλων: 18-24 μηνών).
7-8 ετών
Πρώτα συμπτώματα γήρατος (λευκές τρίχες στο κεφάλι). Αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης δυσλειτουργίας διαφόρων οργάνων του σώματος όπως του ήπατος, των νεφρών, των αρθρώσεων.
10 ετών
Γήρας:
  • λευκές τρίχες σε όλο το σώμα
  • νωθρότητα
  • θόλωση ματιών
  • το κεφάλι στέκεται χαμηλότερα
  • αρχή πτώσης μονίμων οδόντων, ιδιαιτέρως μέσων και παράμεσων τομέων

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

Θέμα συζήτησης: Αρμονική συμβίωση με το κατοικίδιό μου


Ημερομηνία και ώρα:Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2008 στις 11:30 πμ
Όνομα τοποθεσίας:Μαιάνδρου 11 & Αλκμάνος, Ιλίσια (έναντι ξενοδοχείου Holiday Inn)

 
Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008 και ώρα 11:30 π.μ., στο χώρο του κτηνιατρείου, θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση-συζήτηση με θέμα:


Θα θιγούν επιμέρους θέματα όπως:
·        Επιλογή του κατάλληλου κατοικιδίου ανάλογα με τον τρόπο ζωής μου
·        Εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης για το ζώο μου
·        Βασικές αρχές εκπαίδευσης
·        Σωστή διατροφή
·        Διασφάλιση της υγείας του ζώου μου και της δικής μου
·        Υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων σύμφωνα με το νόμο

 Η παρουσία σας θα είναι χαρά και τιμή μου.