Σάββατο 17 Μαΐου 2008

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ [από το Σύνδεσμο Κτηνιάτρων Μικρών Ζώων Αττικής (τροποποιημένο)]


Είτε είναι η πρώτη φορά που αποκτάτε ένα μικρό ζώο συντροφιάς είτε ανήκετε στους «έμπειρους» ιδιοκτήτες με …ευρύ κύκλο γνωριμιών στον χώρο του κτηνιατρικού επαγγέλματος, ο δεκάλογος που ακολουθεί σίγουρα θα σας είναι χρήσιμος. Περιλαμβάνει τις ιδιαιτερότητες ενός αληθινά δύσκολου επαγγέλματος και διασφαλίζει την καλή επικοινωνία και συνεννόηση που θα πρέπει να έχουν μεταξύ τους αυτοί που από κοινού φροντίζουν ένα αγαπημένο πλάσμα.

1.       Να είστε έτοιμοι να περιγράψετε με ακρίβεια το πρόβλημα υγείας που παρουσιάζει το ζώο σας.

Όσο έμπειρος κι αν είναι ένας γιατρός, είναι αδύνατον να διαγνώσει μια παθολογική κατάσταση, αν δεν ξέρει τα συμπτώματά της. Ο σκύλος ή η γάτα δεν μπορούν να του πούν πότε έκαναν τελευταία φορά εμετό ή αν την τελευταία εβδομάδα ουρούν συχνότερα από το συνηθισμένο˙ όλα αυτά θα πρέπει να τα εξηγήσετε εσείς. Και για να τα εξηγήσετε, θα πρέπει να τα ξέρετε! Αν νομίζετε ότι δεν θα τα θυμηθείτε, κρατήστε σύντομες σημειώσεις με τα συμπτώματα που παρατηρήσατε, πότε πρωτοεμφανίστηκαν, πόσο διαρκούν, αν επιδεινώνονται, παραμένουν σταθερά ή παρουσιάζουν ύφεση και μην ξεχνάτε να πάρετε μαζί σας το βιβλιάριο υγείας.
Περιγράψτε αυτό που βλέπετε ότι συμβαίνει στο ζώο σας αντί να επιχειρήσετε να κάνετε εσείς τη διάγνωση και να την ανακοινώσετε στον κτηνίατρο. Δεν βοηθάτε καθόλου λέγοντας π.χ. ότι το ζώο σας είναι δηλητηριασμένο αντί να πείτε ότι έχει σπασμούς ή ότι έχει αλλεργία αντί να πείτε ότι ξύνεται. Εξάλλου ο κτηνίατρος δεν έχει την απαίτηση να γνωρίζετε από τι πάσχει το ζώο σας. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να συζητήσετε με τον γιατρό τι νομίζετε ότι μπορεί να έχει το ζώο σας και γιατί το νομίζετε αυτό˙ κάντε το όμως αφού έχετε περιγράψει τα συμπτώματα.
Τέλος, μη στείλετε στον κτηνίατρο τα ζώα σας με κάποιον φίλο που ήταν εύκαιρος αλλά δεν ζει μαζί με αυτά και δεν γνωρίζει το ιστορικό τους.

2.      Φροντίστε να είστε απόλυτα ειλικρινής με το γιατρό ακόμη κι αν …δεν σας «συμφέρει».

Το ότι σταματήσατε να δίνετε τα φάρμακα πιό νωρίς απ’ ότι σας είχε πει επειδή η υγεία του ζώου σας βελτιώθηκε και εσείς νομίσατε ότι θεραπεύτηκε, μπορεί να σας κάνει να ντρέπεστε, αλλά εξηγεί την επανεμφάνιση της ασθένειας. Το ότι πάνω στην απελπισία σας ψεκάσατε τον σκύλο με εντομοκτόνο για να φύγουν τα τσιμπούρια μπορεί να μην είναι προς τιμήν σας, λύνει όμως το μυστήριο της τρομερής δερματίτιδας που του ζητάτε να θεραπεύσει! 
Έχετε υπόψη ότι ο κτηνίατρος θα εκτιμήσει περισσότερο την ειλικρίνεια από μια προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας η οποία θα υποβάλει όχι μόνο τον ίδιο αλλά κυρίως εσάς και το ζώο σας, σε άσκοπη και ενίοτε επικίνδυνη ταλαιπωρία, πριν αποκαλυφθεί.
Επίσης μη λέτε ανακρίβειες και μην αποκρύπτετε στοιχεία από τον κτηνίατρο για να συμπεράνετε αν είναι καλός από το αν θα τα καταλάβει μόνος του. Ο γιατρός είναι επιστήμονας και όχι ο μάγος της φυλής. Θα διαπιστώσετε αν είναι καλός από τον τρόπο που αντιμετωπίζει το πρόβλημα υγείας του τετραπόδου συντρόφου σας, αφού έχετε απαντήσει στις ερωτήσεις του με πνεύμα συνεργασίας και ειλικρίνειας.

3.      Μην απαιτείτε διάγνωση από το τηλέφωνο ή με την απλή θέα του μικρού σας φίλου.

Δεν τελειώσατε με το ζήτημα επειδή είπατε στον γιατρό τί πρόβλημα υγείας αντιμετωπίζει το ζωάκι σας˙ για την ακρίβεια μόλις έχετε αρχίσει… Θα ακολουθήσει κλινική εξέταση και στη συνέχεια ενδέχεται να χρειαστούν εργαστηριακές εξετάσεις (π.χ. αιματολογικές, ακτινογραφίες).
Η κτηνιατρική είναι μια επιστήμη απόλυτα αντίστοιχη με την ιατρική. Η μοναδική τους διαφορά είναι το αντικείμενο τους. Δεν υπάρχει βέβαια περίπτωση να μην κάνετε τις εργαστηριακές εξετάσεις που θα ζητήσει ο παθολόγος σας˙ μην αρνείσθε λοιπόν όταν το ζητάει ο κτηνίατρος!

4.      Συγκρατήστε σταθερά πάνω στο εξεταστικό τραπέζι το ζώο σας.

Ο σκύλος σας είναι νευρικός και ενίοτε δαγκώνει και η γάτα σας διαισθάνεται τον κίνδυνο και προβάλλει από το καλάθι της σαν τίγρης. Το δίκιο τους βουνό αλλά και η αρμοδιότητα να τα συγκρατήσετε σταθερά πάνω στο εξεταστικό τραπέζι, απόλυτα δικιά σας.
Ο κτηνίατρος δεν είναι θηριοδαμαστής, εξετάζει πολλά ζώα κάθε μέρα και τα χέρια του είναι τα εργαλεία της δουλειάς του. Μην σας κακοφαίνεται˙ είναι λογικό να τα προφυλάσσει.
Μην φέρνετε αντιρρήσεις όταν ο κτηνίατρος κρίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί φίμωτρο. Ακόμη και το πιο ήρεμο ζώο μπορεί να αντιδράσει απρόβλεπτα κατά την εξέταση και ειδικά όταν βρίσκεται σε μη οικείο περιβάλλον όπως είναι αυτό του κτηνιατρείου.

5.      Απευθυνθείτε στον κτηνίατρο εγκαίρως.

Οποιαδήποτε ασθένεια αντιμετωπίζεται πιο αποτελεσματικά στην αρχή της κι αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάτε ποτέ. Μην αφήνετε πολύτιμο χρόνο να περνά και μην προσπαθείτε να βρείτε λύση… από το τηλέφωνο. Επισκεφθείτε αμέσως τον κτηνίατρο μόλις αντιληφθείτε κάτι που δεν μοιάζει να είναι φυσιολογικό. Κερδίστε χρόνο αλλά και …χρήμα.

6.      Προσκομίστε στο ιατρείο τον σκύλο σας πάντοτε δεμένο με το λουρί του και τη γάτα σας μέσα στο ειδικό καλάθι.

Έτσι, θα αποφύγετε κακοτοπιές με άλλους τετράποδους ασθενείς που περιμένουν στον προθάλαμο. Επιπλέον θα βοηθήσετε τον κτηνίατρο να διατηρήσει τον χώρο του όπως θέλετε κι εσείς να τον βρίσκετε: καθαρό!

7.      Ο κτηνίατρος μπορεί να σας πει σε ποια ράτσα ανήκει το ζώο σας, μην έχετε όμως την απαίτηση να σας επιβεβαιώσει την καθαροαιμία 7 προηγούμενων γενεών!

Αυτό μπορεί να αποδειχθεί μόνον με το πιστοποιητικό καθαροαιμίας και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ιατρική. Επίσης μη σας κακοφαίνεται αν δεν έχει ακουστά μια σπάνια ράτσα γάτας για την οποία διαβάσατε σε κάποιο βιβλίο …ούτε αυτό έχει σχέση με την ιατρική.

8.      Όσο μεγάλη πείρα με ζώα κι αν έχετε, αν … δεν είστε απόφοιτος κτηνιατρικής σχολής, μην επιχειρείτε διαγνώσεις και ακόμα χειρότερα, θεραπείες.

Οι ερασιτεχνικές προσεγγίσεις το μόνο που καταφέρνουν είναι να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία του ζώου σας. Επιπλέον, όταν τελικά απευθυνθείτε στον κτηνίατρο, οι θεραπείες που θα έχετε επιχειρήσει μόνοι σας ενδέχεται να έχουν αλλάξει την εικόνα του νοσήματος, δυσχεραίνοντας σε μεγάλο βαθμό τη διάγνωση.
Μη δίνετε φάρμακα στο ζώο σας επειδή κάποιος στο πάρκο σας είπε ότι τα έδωσε στο δικό του ζώο κι έγινε καλά ή επειδή διαβάσατε το φυλλάδιο που υπήρχε μέσα στο κουτί και νομίσατε ότι είναι κατάλληλα για το ζώο σας. Αν τα πράγματα ήταν τόσο απλά δεν θα χρειαζόταν να σπουδάσει κανείς για να γίνει κτηνίατρος ή …δεν θα υπήρχαν καθόλου γιατροί παρά μόνο φάρμακα και οδηγίες χρήσης τους.

9.      Μην επικαλείστε τα φιλοζωϊκά αισθήματα του κτηνιάτρου για να πετύχετε καλύτερες τιμές.

Η αληθινή αγάπη για τα ζώα είναι βασική προϋπόθεση για να μπορέσει κάποιος να εργαστεί ως κτηνίατρος. Επειδή, όμως, ο κτηνίατρος κερδίζει τα προς το ζην από την παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών -όπως ακριβώς κι εσείς από τη δική σας δουλειά- είναι λογικό πως θα πρέπει και να αμείβεται. Και οι παιδίατροι αγαπούν τα παιδιά, κανείς όμως δεν διανοείται να μην τους πληρώσει γι’ αυτό…
Αν δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά τη διάγνωση και τη θεραπεία που σας συστήνει ο κτηνίατρος, συζητήστε μαζί του το ενδεχόμενο εναλλακτικής οικονομικότερης αντιμετώπισης του περιστατικού, ίσως μπορέσει να σας προτείνει μια φθηνότερη λύση, που βέβαια δεν θα είναι η καλύτερη, αλλά μπορεί να σας ικανοποιεί.

10.   Αν για οποιοδήποτε λόγο, αποφασίσετε να αλλάξετε κτηνίατρο, αποφύγετε να ζητήσετε από τον καινούριο να ασκήσει κριτική στις πράξεις του προηγούμενου.

Δεν θα σας απαντήσει˙ κι αυτό δεν είναι «συντεχνιακή» τακτική. Η περίφημη «ιατρική δεοντολογία» δεν είναι τίποτα άλλο από την βαθειά επίγνωση πως ένα ιατρικό πρόβλημα ποτέ δεν είναι απλό και πως οι προσεγγίσεις του είναι πάντοτε πολλές και διαφορετικές. Επιλέξτε αυτόν που σας δημιουργεί αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας. Είναι αρκετό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου