Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Χειρουργική αφαίρεση ξένου σώματος από το έντερο σκύλου

Το ξένο σώμα (λαστιχένιο μπαλάκι) αφαιρέθηκε από το λεπτό έντερο (νήστιδα) σκύλου φυλής Σνάουζερ γιγαντόσωμης, ηλικίας 2 ετών, ο οποίος παρουσίαζε κατάπτωση, ανορεξία και εμέτους. Το μπαλάκι είχε καταποθεί περίπου 5 ημέρες πριν την επέμβαση και είχε προκαλέσει πλήρη έμφραξη του εντέρου.

πλάγια ακτινογραφία κοιλίας - ακτινοσκιερό ξένο σώμα στο έντερο σκύλου Σνάουζερ
Πλάγια ακτινογραφία κοιλίας στην οποία απεικονίζεται το ξένο σώμα (μπαλάκι)
Το ξένο σώμα αφαιρέθηκε μετά από λαπαροτομή και εντεροτομή.

εντεροτομή
Εντεροτομή για την αφαίρεση του ξένου σώματος
Προς εκτομή νεκρωμένο τμήμα εντέρου
Νεκρωμένο τμήμα (μελανό) του εντέρου, το οποίο εκτάμνη, και το αφαιρεθέν μπαλάκι
Ακολούθησε εντερεκτομή και εντεροαναστόμωση.

Νεκρωμένο τμήμα εντέρου μετά την εκτομή του
Εντεροαναστόμωση με δύο συνεχείς ραφές κατά Gambee

Γιγαντόσωμο Σνάουζερ σε κλωβό νοσηλείας
Ενδοφλέβια χορήγηση ορού σε γιγαντόσωμο Σνάουζερ
Ο ασθενής μας λίγο μετά την επέμβαση

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Τα ινδικά χοιρίδια δεν είναι ούτε ινδικά, ούτε χοιρίδια!

Γιατί ονομάζονται ινδικά;
Ινδικό χοιρίδιο

Διότι αρχικώς εισάγονταν στην Ευρώπη από τα νησιά της Καραϊβικής θάλασσας, τα οποία ονομάζονται και Δυτικές Ινδίες λόγω της λανθασμένης εκτίμησης του Χριστόφορου Κολόμβου, ο οποίος όταν τα ανακάλυψε νόμιζε πως είχε φθάσει στην Ινδία.

Ωστόσο τα ινδικά χοιρίδια δεν προέρχονται από την Καραϊβική. Μεταφέρθηκαν εκεί από την περιοχή των Άνδεων της Νοτίου Αμερικής όπου είχαν εξημερωθεί από τους ιθαγενείς και εκτρέφονταν για το κρέας τους. Επίσης, χρησιμοποιούνταν σε θρησκευτικές τελετές και θεωρούταν ότι έχουν ιαματικές ιδιότητες.

Στην Ευρώπη ποτέ δεν καθιερώθηκαν ως τροφή αλλά χρησιμοποιήθηκαν ευρέως ως πειραματόζωα, έως ότου αντικαταστάθηκαν από τα ποντίκια. Επί πλέον, εξ αρχής έγιναν δημοφιλή ως ζώα συντροφιάς.

Γιατί ονομάζονται χοιρίδια;

Παρ' ότι δεν έχουν καμία συγγένεια με το ζωικό είδος του χοίρου, ονομάζονται έτσι εξ' αιτίας της ομοιότητας των τριχών τους, που είναι σκληρές και χοντρές, με αυτές των γουρουνιών.

Τα ινδικά χοιρίδια ανήκουν στην κατηγορία των υστριχόμορφων τρωκτικών. Η λέξη υστριχόμορφα είναι σύνθετη: ύστριξ + μορφή. Η λέξη ύστριξ είναι επίσης σύνθετη και προέρχεται από τις λέξεις υς (=γουρούνι) και θριξ (=τρίχα), δηλαδή σημαίνει γουρουνότριχα. Επομένως, υστριχόμορφος είναι αυτός που η τρίχα του μοιάζει με του γουρουνιού, η οποία είναι σκληρή και χοντρή.

Τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται συνεχώς νέες φυλές ινδικών χοιριδίων με ποικίλη υφή τριχώματος, ακόμη και άτριχα. Πάντως οι πρόγονοι των σημερινών ινδικών χοιριδίων και οι αρχικές φυλές, είχαν τραχείες και μεγάλης διαμέτρου τρίχες.

Σημειωτέον ότι ύστριξ ονομάζεται και ο σκατζόχοιρος λόγω των ακάνθων του, χωρίς όμως να ανήκει στα τρωκτικά. 

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Ο σακχαρώδης διαβήτης στο σκύλο και τη γάτα


Γάτα πίνει νερό από τη βρύση
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια σχετικώς συχνή ασθένεια στο σκύλο και τη γάτα. 1 στα 200 κατοικίδια των ειδών αυτών μπορεί να προσβληθεί.

Η σημασία της γλυκόζης

Οι σκύλοι και οι γάτες προσλαμβάνουν την ενέργεια που χρειάζονται κυρίως από τη γλυκόζη η οποία προέρχεται από τη διάσπαση των υδρογονανθράκων της τροφής στο έντερο. Στη συνέχεια η γλυκόζη απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος και μέσω αυτού μεταφέρεται στα κύτταρα του οργανισμού όπου χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας.

Ο ρόλος της ινσουλίνης

Στα υγιή ζώα η ινσουλίνη, την οποία παράγει το πάγκρεας, είναι απαραίτητη στις χημικές αντιδράσεις που πρέπει να γίνουν για να εισέλθει η γλυκόζη στα κύτταρα, προκειμένου να επιτελεστούν διάφορες λειτουργίες του σώματος.

Στα διαβητικά ζώα μπορεί:
  • είτε να μην παράγεται ινσουλίνη
  • είτε τα κύτταρα να μην ανταποκρίνονται όπως θα έπρεπε στη δράση της ινσουλίνης
Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι να εισέρχεται πολύ λίγη γλυκόζη στα κύτταρα και να περισσεύουν μεγάλες ποσότητές της στην κυκλοφορία του αίματος.

Η περίσσεια της γλυκόζης φθάνει με το αίμα στα νεφρά τα οποία την αποβάλλουν με τα ούρα. Η παρουσία γλυκόζης στα νεφρά προκαλεί την απορρόφηση περισσότερου νερού για την παραγωγή ούρων με αποτέλεσμα την αυξημένη ποσότητά τους. Το νερό που χάνει ο οργανισμός με τα ούρα πρέπει να το αναπληρώσει με αύξηση της πόσης εξ ου και το έντονο αίσθημα δίψας.

Η εκδήλωση της νόσου

Τα ασθενή ζώα παρουσιάζουν διάφορα συμπτώματα, συχνότερα από τα οποία είναι:
  • Η έντονη δίψα (πολυδιψία) ταυτοχρόνως με αυξημένη διούρηση (πολυουρία)
  • Η απώλεια σωματικού βάρους παρά την αυξημένη όρεξή τους (πολυφαγία)
  • Η κατάπτωση και η εύκολη κόπωση
Η νόσος πήρε το όνομά της από την πολυουρία που προκαλεί καθώς στην ελληνιστική εποχή διαβήτης (από το διαβαίνω) σήμαινε, εκτός από το γνωστό γεωμετρικό όργανο, και σωλήνας απορροής, σιφώνι, λόγω της διάβασης του νερού από αυτόν. Ο χαρακτηρισμός σακχαρώδης εδόθη από τη γλυκόζη η οποία ανήκει στην κατηγορία των ουσιών που ονομάζονται σάκχαρα.

Τί πρέπει να κάνετε

Αν το κατοικίδιό σας παρουσιάζει οποιοδήποτε από τα άνωθι συμπτώματα, προσκομίστε τό μας για πλήρη εξέταση της κατάστασης της υγείας του. Ο διαβήτης στις περισσότερες περιπτώσεις επιβεβαιώνεται με την εύρεση συνεχώς αυξημένης συγκέντρωσης γλυκόζης στα ούρα και στο αίμα (η επεισοδιακή αύξησή της δεν αποτελεί διάγνωση διαβήτη). Επί πλέον θα χρειαστεί να αποκλείσουμε άλλες αιτίες αυξημένης δίψας όπως π.χ. τη νεφρική ανεπάρκεια.

Θεραπεία

Παρ΄ όλο που δεν υπάρχει οριστική θεραπεία του διαβήτη, η νόσος συνήθως ελέγχεται αποτελεσματικώς με ενέσεις ινσουλίνης (ή χορήγηση άλλων φαρμάκων σε ορισμένες περιπτώσεις), τάισμα με ειδικές τροφές και (στους σκύλους) ελεγχόμενη σωματική άσκηση.

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Αντιπαρασιτικές λύσεις για το κατοικίδιό σας

Οι πρώτες φθινοπωρινές δροσιές μπορεί να σας βάλουν σε πειρασμό να παραλείψετε τους αποπαρασιτισμούς του κατοικιδίου σας. Μην ενδώσετε!

εφαρμογή αντιπαρασιτικάς αμπούλας σε σκύλοΓιατί οι αποπαρασιτισμοί πρέπει να γίνονται όλο το χρόνο

Οι κλιματικές συνθήκες της χώρας μας παραμένουν ευνοϊκές για ψύλλους, τσιμπούρια και εντερικά παράσιτα έως τα μέσα του Νοεμβρίου. Στη συνέχεια η πτώση της θερμοκρασίας καθιστά αδύνατη την επιβίωσή τους, όχι όμως και αυτή των αυγών τους τα οποία διατηρούνται σε αναμονή των κατάλληλων συνθηκών για να εκκολαφθούν. Οι συνθήκες αυτές θα επικρατήσουν στο ύπαιθρο την άνοιξη, όμως προσοχή! Στους θερμαινόμενους εσωτερικούς χώρους των σπιτιών μας επικρατούν και το χειμώνα.

Τα μικροσκοπικά αυγά των παρασίτων μεταφέρονται μέσα στα σπίτια μας προσκολλημένα είτε στα ρούχα και τα παπούτσια μας, είτε με το κατοικίδιό μας. Γι΄ αυτό τα ζώα που ζούν στα ζεστά διαμερίσματα των πόλεων κινδυνεύουν περισσότερο απ΄ότι αυτά που ζούν στους αγρούς και τις αυλές όπου οι θερμοκρασία διατηρείται χαμηλή καθ΄ όλο το χειμώνα, εμποδίζοντας την εκκόλαψη των αυγών των παρασίτων.

Νέες μορφές αντιπαρασιτικών σκευασμάτων

Η ολοένα αυξανόμενη ποικιλία αντιπαρασιτικών σκευασμάτων που γίνονται διαθέσιμα στην αγορά, καλύπτει σήμερα τις ανάγκες κάθε ζώου και τις δυνατότητες κάθε ιδιοκτήτη κατοικιδίου, καθιστώντας τους αποπαρασιτισμούς ευκολότερους από ποτέ.

Τα εξωπαρασιτοκτόνα (έναντι ψύλλων, τσιμπουριών κ.α.) πέρα από τις καθιερωμένες μορφές των αερολυμάτων (σπρέυ) και των διαλυμάτων για τοπική επίχυση (αμπούλες) κυκλοφορούν τώρα και σε μορφή χαπιών μηνιαίας και τριμηνιαίας διάρκειας δράσης.

Τα αντιπαρασιτικά περιλαίμια που έτειναν να εξαφανιστούν από την αγορά λόγω μικρής αποτελεσματικότητας, επανέρχονται βελτιωμένα με νέες φαρμακοτεχνικές μεθόδους και διάρκεια δράσης που φθάνει τους οκτώ μήνες, προσφέροντας μαζί με τα εξωπαρασιτοκτόνα χάπια αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις για όσους δυσκολεύονται μετα σπρέυ και τις αμπούλες ή ξεχνούν τη μηνιαία χορήγησή τους.

Τα ενδοπαρασιτοκτόνα (έναντι εντερικών κ.α σκουληκιών) πέρα από τις συνήθεις μορφές των ενέσιμων διαλυμάτων και των χαπιών, η χορήγηση των οποίων ήταν δύσκολη ιδιαιτέρως στις γάτες, κυκλοφορούν και σε μορφή διαλύματος για επίχυση στο δέρμα ακριβώς όπως και οι εξωπαρασιτοκτόνες αμπούλες.

Επιπλέον η παραγωγή σκευασμάτων με την ίδια αντιπαρασιτική δραστική ουσία από περισσότερες της μιας φαρμακευτικές εταιρείες οδήγησε σε μείωση των τιμών προσφέροντας επιλογές για κάθε βαλάντιο.

Επισκευθείτε μας για να σας καθοδηγήσουμε στην πληθώρα των διαθέσιμων σκευασμάτων και να καταρτίσουμε το καταλληλότερο πρόγραμμα αποπαρασιτισμών ειδικά για το δικό σας κατοικίδιο και τις δικές σας δυνατότητες!

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Αποτελεσματικοί αποπαρασιτισμοί τους θερινούς μήνες

Το καλοκαίρι είναι εποχή έξαρσης του παρασιτισμού των κατοικιδίων από ψύλλους, τσιμπούρια και σκνίπες καθιστώντας αναγκαία την τακτική χορήγηση και τη σωστή εφαρμογή εξωπαρασιτοκτόνων φαρμάκων. Η πιό διαδεδομένη μορφή τους είναι τα διαλύματα για τοπική επίχυση στο δέρμα τα οποία περιέχονται σε φύσιγγες, κοινώς αμπούλες.

Για να εξασφαλίσετε τη μέγιστη δυνατή αντιπαρασιτική δράση κατά τους θερινούς μήνες, μετά την εφαρμογή του εξωπαρασιτοκτόνου διαλύματος αποφύγετε την έκθεση του ζώου σας στον ήλιο και τη ζέστη για μερικές ώρες, έως ότου αυτό απορροφηθεί πλήρως από το δέρμα. Αν το ζώο σας διαβιοί στο ύπαιθρο, χορηγήστε το περιεχόμενο της αμπούλας μετά τη δύση του ηλίου.

Σε θερμό περιβάλλον η εξάτμιση του αντιπαρασιτικού διαλύματος επιταχύνεται με κίνδυνο  ελάττωσης της απορρόφησης και υποδοσίας του φαρμάκου.

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Ο θαυμαστός κόσμος των κουνελιών

Κουνέλια
Οι αλλαγές των συνθηκών διαβίωσης του σύγχρονου αστού έχουν οδηγήσει στη μεταβολή της στάσης του απέναντι στα ζώα. Είδη ζώων που κάποτε θεωρούνταν αμιγώς αγροτικά, όπως τα κουνέλια, τώρα αποτελούν κατοικίδια. Σε σύγκριση με το σκύλο και τη γάτα που έχουν καθιερωθεί ως ζώα συντροφιάς από πολύ παλιά, η εξοικίωση του κοινού με τα κουνέλια είναι ελάχιστη. Το σύντομο αυτό άρθρο αποσκοπεί να σας εισάγει στο θαυμαστό κόσμο των κουνελιών!

Δόντια που «κουρεύονται»!
Τα δόντια των κουνελιών αναπτύσσονται καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Το μήκος τους όμως παραμένει σταθερό, διότι η συνεχής ανάπτυξή τους αντισταθμίζεται από την επίσης συνεχή φθορά τους εξ αιτίας της τριβής κατά τη μάσηση. Όταν η ισορροπία αυτή διαταράσσεται λόγω ανεπαρκούς τριβής, τα δόντια μεγαλώνουν υπερβολικά, παραμορφώνονται και δυσχεραίνουν τη μάσηση. Μην ξεχνάτε να ελέγχεται τα πρόσθια δόντια του κουνελιού σας τουλάχιστον μηνιαίως. Σε περίπτωση υπερανάπτυξης θα χρειαστούν κόψιμο!

Τα κουνέλια δεν κάνουν εμετό. 
Αυτό οφείλεται στη δομή του κάτω άκρου του οισοφάγου τους το οποίο λειτουργεί σαν βαλβίδα, αποκλείοντας ολοσχερώς την παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο.

Δεν βλέπουν τί τρώνε!
Τα κουνέλια δε μπορούν να δουν την περιοχή κάτω από το στόμα τους, συνεπώς δεν βλέπουν την τροφή τους όταν τρώνε, αλλά την αναγνωρίζουν μέσω της αφής με τα χείλη τους και με τις απτικές τρίχες του προσώπου τους (μουστάκια).

Η ιδιαιτερότητα της πέψης.
Τα κουνέλια παράγουν φυσιολογικά δύο είδη κοπράνων: τα σκληρά και τα μαλακά. Τα σκληρά κόπρανα αποβάλλονται με τη μορφή μεμονωμένων σκληρών βώλων και είναι αυτά που βλέπουμε στη στρωμνή του κουνελιού. Τα μαλακά κόπρανα αποβάλλονται με τη μορφή μαλακών βώλων συγκολλημένων μεταξύ τους και περιβεβλημένων με βλέννη. Παράγονται συνήθως κατά τη νύχτα ή νωρίς το πρωί και κατά την αποβολή τους κολλάνε στις τρίχες γύρω από τον πρωκτό. Το κουνέλι τα γλύφει και τα καταπίνει σχεδόν αμέσως, γι’ αυτό σπάνια τα βλέπουμε. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται τυφλοτροφία διότι τα μαλακά κόπρανα παράγονται στο τμήμα του εντέρου που ονομάζεται τυφλό. Τα μαλακά κόπρανα περιέχουν χρήσιμα θρεπτικά συστατικά χρήσιμα. Όσα από αυτά δεν καταναλωθούν συχνά εκλαμβάνονται λανθασμένα από τον ιδιοκτήτη του κουνελιού ως διάρροια. (Διάρροια στο κουνέλι συμβαίνει όταν μεταβάλλεται η σύσταση των σκληρών κοπράνων.)

Κόκκινα ούρα!
Ο ερυθρός χρωματισμός του ούρου των κουνελιών είναι συνήθως φυσιολογικός. Οφείλεται στην κατανάλωση τροφών που περιέχουν χρωστικές ουσίες οι οποίες αποβάλλονται από τους νεφρούς. Τέτοιες τροφές είναι το τριφύλλι, το τεύτλο, το καρότο, το σπανάκι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, το ραδίκι και το σινάπι. Σε ορισμένες περιπτώσεις η ερυθρότητα των ούρων υποδηλώνει αιματουρία, γι’ αυτό αν επιμένει για πάνω από 3-4 ημέρες και αν το κουνέλι παρουσιάζει και άλλα συμπτώματα, απευθυνθείτε σε κτηνίατρο.

Εξαφανισμένοι όρχεις!
Οι όρχεις των κουνελιών μπορούν να υποχωρούν μέσα στην κοιλιά και να ξαναβγαίνουν επιστρέφοντας στην προτέρα θέση τους. Μην εκπλαγείτε λοιπόν, αν  ξαφνικά οι όρχεις του κουνελιού σας εξαφανιστούν! Πρόκειται για φυσιολογικό φαινόμενο που συμβαίνει συνήθως σε περιόδους καταπόνησης.

Η φωνή του κουνελιού.
Σε αντίθεση με το σκύλο και τη γάτα, σπανίως θα ακούσετε τη φωνή του κουνελιού σας. Εν τούτοις τα κουνέλια παράγουν ποικίλους ήχους με ιδιαίτερη σημασία:
  • σιγανό βραχύ και οξύ κρότο όταν νοιώθουν ευχαριστημένα
  • ελαφρύ τριγμό των οδόντων κατά την ανάπαυση
  • δυνατό τριγμό των οδόντων όταν νοιώθουν ήπιο ή μέτριο πόνο
  • δυνατό και διαπεραστικό τσύριγμα σε έντονο πόνο ή φόβο
  • γρύλισμα και συριγμό όταν διάκεινται επιθετικώς
  • χτύπο με το οπίσθιο άκρο για να σηματοδοτήσουν κίνδυνο.

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Πρόσκληση σε ενημερωτική εκδήλωση

Την Κυριακή 6 Απριλίου 2014 και ώρα 11:30, στο χώρο του κτηνιατρείου, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση με θέμα:
«Η προληπτική ιατρική στα ζώα συντροφίας»
Θα γίνει αναφορά σε ζητήματα όπως:
  • Εμβολιασμοί: η πρόληψη δεν αρχίζει ούτε τελειώνει με αυτούς
  • Αποπαρασιτισμοί: προστατεύουν μόνο από τα παράσιτα;
  • Στοματική υγιεινή: ένας παραμελημένος παράγοντας πρόληψης
  • Προληπτικές εργαστηριακές εξετάσεις (αίματος, ούρων κλπ.): πότε είναι απαραίτητες;
  • Η στείρωση ως μέτρο πρόληψης ασθενειών
  • Ιδιαίτερες ανάγκες για την πρόληψη παθήσεων των νεαρών και των ηλικιωμένων ζώων
H ομιλία θα διαρκέσει 30 λεπτά. Στη συνέχεια θα απαντηθούν οι ερωτήσεις σας.

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Υπεξάρθρημα γόνατος σε σκύλο μετά από τροχαίο ατύχημα

Το γόνατο είχε υποστεί ρήξη του έσω πλαγίου συνδέσμου, του έσω μηνίσκου, του προσθίου χιαστού συνδέσμου και του επιγονατιδικού συνδέσμου.

Η αποκατάσταση του έσω πλαγίου συνδέσμου έγινε με συρραφή και ενίσχυση με τεχνητό σύνδεσμο ο οποίος προσδέθηκε σε κοχλίες.

Το ρηχθέν τμήμα του έσω μηνίσκου (οπίσθιο) αφαιρέθηκε και ο υπόλοιπος μηνίσκος συρράφθηκε με τον αρθρικό υμένα.

Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου αποκαταστάθηκε με αμφοτερόπλευρη επικάλυψη του αρθρικού υμένα.

Ο επιγονατιδικός σύνδεσμος συρράφθηκε και ενισχύθηκε με σύρμα.

Προεγχειρητική ακτινογραφία
       
        Μετεγχειρητική ακτινογραφία

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Δερματόφυτα και απολύμανση του περιβάλλοντος

Αλωπεκία σε γάτα λόγω δερματοφυτίασης
Δερματοφυτίαση σε γάτα
 Με αφορμή σχετική ερώτηση αναγνώστριας του άρθρου μου «Γάτες και δημόσια υγεία: μύθοι και πραγματικότητα» παρέχονται περισσότερες πληροφορίες για ένα σημαντικό παράγοντα της θεραπείας των δερματοφυτιάσεων σε ταυτόχρονες μολύνσεις περισσότερων του ενός ζώων ή ζώων και ανθρώπων που ζούν στον ίδιο χώρο:

Διαβάστε το σχόλιο...

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Συντριπτικό κάταγμα αντιβραχίου σε σκύλο

Προσθοπίσθια ακτινογραφία αντιβραχίου σκύλου: συντριπτικό κάταγμα
Προσθοπίσθια ακτινογραφία
Πλάγια ακτινογραφία αντιβραχίου σκύλου: συντριπτικό κάταγμα
Πλάγια ακτινογραφία
Μετεγχειρητική πλάγια ακτινογραφία: Οστεοσύνθεση κερκίδας με πλάκα και βίδες και ωλένης με ήλο και σύρμα
Οστεοσύνθεση κερκίδας
με πλάκα και βίδες και
ωλένης με ήλο και σύρμα