Η σημασία της γλυκόζης
Οι σκύλοι και οι γάτες προσλαμβάνουν την ενέργεια που χρειάζονται κυρίως από τη γλυκόζη η οποία προέρχεται από τη διάσπαση των υδρογονανθράκων της τροφής στο έντερο. Στη συνέχεια η γλυκόζη απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος και μέσω αυτού μεταφέρεται στα κύτταρα του οργανισμού όπου χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας.Ο ρόλος της ινσουλίνης
Στα υγιή ζώα η ινσουλίνη, την οποία παράγει το πάγκρεας, είναι απαραίτητη στις χημικές αντιδράσεις που πρέπει να γίνουν για να εισέλθει η γλυκόζη στα κύτταρα, προκειμένου να επιτελεστούν διάφορες λειτουργίες του σώματος.
Στα διαβητικά ζώα μπορεί:
- είτε να μην παράγεται ινσουλίνη
- είτε τα κύτταρα να μην ανταποκρίνονται όπως θα έπρεπε στη δράση της ινσουλίνης
Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι να εισέρχεται πολύ λίγη γλυκόζη στα κύτταρα και να περισσεύουν μεγάλες ποσότητές της στην κυκλοφορία του αίματος.
Η περίσσεια της γλυκόζης φθάνει με το αίμα στα νεφρά τα οποία την αποβάλλουν με τα ούρα. Η παρουσία γλυκόζης στα νεφρά προκαλεί την απορρόφηση περισσότερου νερού για την παραγωγή ούρων με αποτέλεσμα την αυξημένη ποσότητά τους. Το νερό που χάνει ο οργανισμός με τα ούρα πρέπει να το αναπληρώσει με αύξηση της πόσης εξ ου και το έντονο αίσθημα δίψας.
Η εκδήλωση της νόσου
Τα ασθενή ζώα παρουσιάζουν διάφορα συμπτώματα, συχνότερα από τα οποία είναι:
- Η έντονη δίψα (πολυδιψία) ταυτοχρόνως με αυξημένη διούρηση (πολυουρία)
- Η απώλεια σωματικού βάρους παρά την αυξημένη όρεξή τους (πολυφαγία)
- Η κατάπτωση και η εύκολη κόπωση
Η νόσος πήρε το όνομά της από την πολυουρία που προκαλεί καθώς στην ελληνιστική εποχή διαβήτης (από το διαβαίνω) σήμαινε, εκτός από το γνωστό γεωμετρικό όργανο, και σωλήνας απορροής, σιφώνι, λόγω της διάβασης του νερού από αυτόν. Ο χαρακτηρισμός σακχαρώδης εδόθη από τη γλυκόζη η οποία ανήκει στην κατηγορία των ουσιών που ονομάζονται σάκχαρα.
Τί πρέπει να κάνετε
Αν το κατοικίδιό σας παρουσιάζει οποιοδήποτε από τα άνωθι συμπτώματα, προσκομίστε τό μας για πλήρη εξέταση της κατάστασης της υγείας του. Ο διαβήτης στις περισσότερες περιπτώσεις επιβεβαιώνεται με την εύρεση συνεχώς αυξημένης συγκέντρωσης γλυκόζης στα ούρα και στο αίμα (η επεισοδιακή αύξησή της δεν αποτελεί διάγνωση διαβήτη). Επί πλέον θα χρειαστεί να αποκλείσουμε άλλες αιτίες αυξημένης δίψας όπως π.χ. τη νεφρική ανεπάρκεια.
Θεραπεία
Παρ΄ όλο που δεν υπάρχει οριστική θεραπεία του διαβήτη, η νόσος συνήθως ελέγχεται αποτελεσματικώς με ενέσεις ινσουλίνης (ή χορήγηση άλλων φαρμάκων σε ορισμένες περιπτώσεις), τάισμα με ειδικές τροφές και (στους σκύλους) ελεγχόμενη σωματική άσκηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου