Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Τα ινδικά χοιρίδια δεν είναι ούτε ινδικά, ούτε χοιρίδια!

Γιατί ονομάζονται ινδικά;
Ινδικό χοιρίδιο

Διότι αρχικώς εισάγονταν στην Ευρώπη από τα νησιά της Καραϊβικής θάλασσας, τα οποία ονομάζονται και Δυτικές Ινδίες λόγω της λανθασμένης εκτίμησης του Χριστόφορου Κολόμβου, ο οποίος όταν τα ανακάλυψε νόμιζε πως είχε φθάσει στην Ινδία.

Ωστόσο τα ινδικά χοιρίδια δεν προέρχονται από την Καραϊβική. Μεταφέρθηκαν εκεί από την περιοχή των Άνδεων της Νοτίου Αμερικής όπου είχαν εξημερωθεί από τους ιθαγενείς και εκτρέφονταν για το κρέας τους. Επίσης, χρησιμοποιούνταν σε θρησκευτικές τελετές και θεωρούταν ότι έχουν ιαματικές ιδιότητες.

Στην Ευρώπη ποτέ δεν καθιερώθηκαν ως τροφή αλλά χρησιμοποιήθηκαν ευρέως ως πειραματόζωα, έως ότου αντικαταστάθηκαν από τα ποντίκια. Επί πλέον, εξ αρχής έγιναν δημοφιλή ως ζώα συντροφιάς.

Γιατί ονομάζονται χοιρίδια;

Παρ' ότι δεν έχουν καμία συγγένεια με το ζωικό είδος του χοίρου, ονομάζονται έτσι εξ' αιτίας της ομοιότητας των τριχών τους, που είναι σκληρές και χοντρές, με αυτές των γουρουνιών.

Τα ινδικά χοιρίδια ανήκουν στην κατηγορία των υστριχόμορφων τρωκτικών. Η λέξη υστριχόμορφα είναι σύνθετη: ύστριξ + μορφή. Η λέξη ύστριξ είναι επίσης σύνθετη και προέρχεται από τις λέξεις υς (=γουρούνι) και θριξ (=τρίχα), δηλαδή σημαίνει γουρουνότριχα. Επομένως, υστριχόμορφος είναι αυτός που η τρίχα του μοιάζει με του γουρουνιού, η οποία είναι σκληρή και χοντρή.

Τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται συνεχώς νέες φυλές ινδικών χοιριδίων με ποικίλη υφή τριχώματος, ακόμη και άτριχα. Πάντως οι πρόγονοι των σημερινών ινδικών χοιριδίων και οι αρχικές φυλές, είχαν τραχείες και μεγάλης διαμέτρου τρίχες.

Σημειωτέον ότι ύστριξ ονομάζεται και ο σκατζόχοιρος λόγω των ακάνθων του, χωρίς όμως να ανήκει στα τρωκτικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου