Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2007

Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΣΕΝΙΚΟΥ ΣΚΥΛΟΥ: ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ



Γιατί να στειρώσω το σκύλο μου;
1.       Για να σταματήσει η επιθετικότητα έναντι άλλων αρσενικών σκύλων (σταματάει στο 60% των στειρωμένων σκύλων) και να μειωθεί η εκδήλωση κυριαρχικότητας έναντι των μελών της οικογένειας του ιδιοκτήτη.
2.       Για να σταματήσει να οριοθετεί με τα ούρα το χώρο του (σταματάει στο 50% των στειρωμένων σκύλων).
3.       Για την πρόληψη παθήσεων του προστάτη (υπερπλασία, προστατίτιδα) και των επακόλουθων της υπερπλασίας του προστάτη (δυσκοιλιότητα, περινεϊκή κήλη).
4.       Για να μειωθούν οι τάσεις φυγής προς αναζήτηση θηλυκού και συνεπώς να μειωθούν οι πιθανότητες τροχαίων ατυχημάτων καθώς και οι πιθανότητες να χαθεί.
5.       Για να συμβάλλω στην πρόληψη του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, σε περίπτωση που ο σκύλος καταφέρει να έρθει σε επαφή με αδέσποτο θηλυκό, καθώς και για αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης αν στο σπίτι υπάρχει μη στειρωμένο θηλυκό.

Πότε είναι η καταλληλότερη περίοδος για να στειρωθεί ένας αρσενικός σκύλος;
Συνήθως γίνεται σε ηλικία 6 μηνών. Μπορεί όμως να γίνει και αργότερα σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι σκύλοι που στειρώνονται πριν την ενηλικίωση γίνονται λίγα εκατοστά ψηλότεροι απ’ ό,τι θα γίνονταν αν στειρώνονταν σε μεγαλύτερη ηλικία.

Τί επιπτώσεις έχει η στείρωση στη συμπεριφορά και την υγεία του σκύλου;
Η στείρωση επηρεάζει το σκύλο μόνο σε ότι εξαρτάται από τις ορμόνες που παράγονται από τους όρχεις. Συνεπώς αλλάζει μόνο η σεξουαλική συμπεριφορά ενώ η διάθεση για παιχνίδι, η φιλικότητα και η κοινωνικότητα παραμένουν ανεπηρέαστες. Παρ’ όλα αυτά ακόμη κι ένας στειρωμένος σκύλος ενδέχεται να δείξει ενδιαφέρον για θηλυκό που βρίσκεται σε οίστρο και να επιχειρήσει επίβαση. Η επίβαση όμως δεν συνδέεται μόνο με τη σεξουαλική συμπεριφορά αλλά και με την έκφραση κυριαρχικότητας.
Αντίθετα με τις φήμες που κυκλοφορούν, οι στειρωμένοι σκύλοι δεν γίνονται παχύσαρκοι, με την προϋπόθεση βέβαια ότι διατρέφονται σωστά και κινούνται αρκετά.

Πώς γίνεται η στείρωση;
Η διαδικασία που ακολουθείται στο Κτηνιατρικό Κέντρο Ιλισίων περιλαμβάνει:
1.       Προεγχειρητική κλινική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο σκύλος μπορεί να υποβληθεί σε αναισθησία και να χειρουργηθεί με ασφάλεια. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι αν και επέμβαση ρουτίνας που πραγματοποιείται πολύ συχνά και χωρίς προβλήματα, η στείρωση όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, έχει κάποιο βαθμό κινδύνου.
2.       Στέρηση φαγητού για 10 περίπου ώρες και νερού για 1-2 ώρες πριν την επέμβαση.
3.       Ορχεκτομή (χειρουργική αφαίρεση των όρχεων μετά από μικρή τομή προσθίως του οσχέου).
4.       Νοσηλεία για μια ημέρα κατά την οποία χορηγούνται αντίδοτο του προαναισθητικού φαρμάκου, παυσίπονο και αντιβιοτικό. Είναι πολύ σημαντικό το ζώο να παραμείνει υπό περιορισμό, σε κλωβό νοσηλείας, την πρώτη ημέρα μετά την επέμβαση για την αποφυγή μετεγχειρητικών επιπλοκών.
5.       Κλινική εξέταση την 3η και τη 10η μέρα μετά την επέμβαση.

Τί πρέπει να κάνω αφού πάρω το σκύλο στο σπίτι μετά τη στείρωση;
Στο Κτηνιατρικό Κέντρο Ιλισίων εφαρμόζεται ειδικός τρόπος ραφής κατά τον οποίο τα ράμματα τοποθετούνται μέσα στο δέρμα και δεν φαίνονται εξωτερικά. Έτσι δεν προκαλούν ενόχληση και δεν απαιτείται η χρήση αντιλειξικού περιλαιμίου. Αν παρ’ όλα αυτά ο σκύλος σας γλείφει επίμονα το χειρουργικό τραύμα, προσκομίστε τον στον κτηνίατρο για να τοποθετηθεί το περιλαίμιο.
Το όσχεο είναι συχνά πρησμένο τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση, οδηγώντας μερικούς ιδιοκτήτες ζώων να αμφιβάλλουν για το αν έγινε η στείρωση. Αν η στείρωση έγινε σε μικρή ηλικία, το όσχεο προοδευτικά θα έρθει στο ίδιο επίπεδο με το δέρμα ενώ αν έγινε σε ενήλικο σκύλο, θα συρρικνωθεί και θα παραμείνει ως πτυχή του δέρματος. Επίσης για λίγες μέρες μπορεί η περιοχή της επέμβασης να είναι μελανιασμένη, αυτό δεν είναι λόγος ανησυχίας ούτε προκαλεί επιπλέον πόνο.
Χορηγήστε το αντιβιοτικό που σας έχει δοθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου.
Φροντίστε να παραμένει καθαρό το χειρουργικό τραύμα, απομακρύνοντας τρίχες ή χνούδια που ενδέχεται να κολλήσουν πάνω του σκουπίζοντάς το ελαφρά με μια γάζα βρεγμένη με οξυζενέ.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Επικοινωνήστε το συντομότερο με τον κτηνίατρο αν παρατηρήσετε κάτι από τα παρακάτω:
·         Έντονη αιμορραγία από το σημείο του χειρουργικού τραύματος.
·         Οίδημα στην περιοχή της χειρουργικής τομής.
·         Δυσοσμία ή έκκριση παχύρρευστου υγρού από το σημείο της επέμβασης.
·         Ληθαργικότητα ή / και ανορεξία τις μέρες μετά την επέμβαση.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο αν παρατηρήσετε οτιδήποτε άλλο σας φαίνεται μη φυσιολογικό ή αν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τη στείρωση του σκύλου σας.

2 σχόλια:

  1. Μπορειτε να μου πειτε ποσο κοστιζειη η στειρωση αρσενικου ημιαιμου 1,5 χρονων γκεκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η τακτική που ακολουθούμε στο Κτηνιατρικό Κέντρο Ιλισίων είναι να μην δίνουμε πληροφορίες για αμοιβές κτηνιατρικών υπηρεσιών δι' αλληλογραφίας διότι αυτό εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις ή παραπλάνησή σας. Π.χ. με την ερώτηση που κάνετε κάποιος μπορεί να σας απαντήσει για το κόστος της χειρουργικής επέμβασης μόνο, χωρίς τον απαραίτητο προεγχειρητικό έλεγχο και χωρίς τη μετεγχειρητική παρακολούθηση. Επίσης, δε θα γνωρίζετε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, κάτι που μπορεί να σας οδηγήσει σε υπηρεσίες οι οποίες
      δε θα είναι αυτό που επιθυμείτε για το ζωάκι σας.

      Πριν αποφασίσετε να στειρώσετε το σκύλο σας, σας συνιστούμε να επισκεφθείτε το Κτηνιατρικό Κέντρο Ιλισίων για να σας ενημερώσουμε για το πώς γίνεται η στείρωση, τί εξοπλισμό χρησιμοποιούμε, πόσο κοστίζει και το κυριότερο: γιατί κοστίζει τόσο. Η ενημέρωση αυτή γίνεται χωρίς χρέωση.

      Διαγραφή