Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Η θερμοπληξία στα ζώα συντροφίας


θερμοπληξία στα κατοικίδια
Το καλοκαίρι προσφέρεται για εκδρομές και υπαίθριες δραστηριότητες με τη συνοδεία του κατοικιδίου μας. Για να απολαύσουμε με ασφάλεια τα καλοκαιρινά παιχνίδια με τον τετράποδο σύντροφό μας πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν ότι στις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην  Ελλάδα το καλοκαίρι, η θερμοπληξία καραδοκεί.
Η ψύξη του σώματος
Οι σκύλοι και οι γάτες ιδρώνουν ελάχιστα, επομένως δεν ψύχουν επαρκώς το σώμα τους με την εξάτμιση του ιδρώτα. Η ψύξη επιτυγχάνεται με την εξάτμιση υγρών από τη γλώσσα και τις ρινικές κοιλότητες η οποία, όταν χρειάζεται, μπορεί να αυξηθεί με το λαχάνιασμα. Όταν στο περιβάλλον επικρατούν συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, αυτός ο μηχανισμός ψύξης ενδέχεται να μην είναι αρκετός για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος εντός των φυσιολογικών ορίων. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όταν η υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος συνδυάζεται με υγρασία και άπνοια.
Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας
Τα πρώτα συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι το έντονο λαχάνιασμα, η ανησυχία, η αυξημένη σιελόρροια, συχνά με παχύρρευστο σάλιο, και ο πολύ σκούρος κόκκινος χρωματισμός της γλώσσας και των ούλων. Ακολουθούν ο αποπροσανατολισμός, η ζάλη, η κατάπτωση και η αδυναμία ανέγερσης από κατάκλιση. Σε μερικές περιπτώσεις παρατηρούνται ρινορραγία, εμετός και διάρροια και σε τελικά στάδια κώμα.
Αντιμετώπιση της θερμοπληξίας
Αν υποψιαστείτε θερμοπληξία, μεταφέρετε αμέσως το ζώο σε σκιερό και δροσερό μέρος ή σε κλιματιζόμενο χώρο. Αν δεν υπάρχει κλιματισμός, χρησιμοποιήστε ανεμιστήρα. Διαβρέξτε το θερμόπληκτο ζώο με δροσερό νερό ή οινόπνευμα. Αποφύγετε το πολύ κρύο νερό από το ψυγείο και τον πάγο, διότι η απότομη ψύξη προκαλεί σύσπαση των περιφερικών αγγείων του σώματος, η οποία δυσκολεύει την απώλεια θερμότητας. Δώστε του να πιεί νερό μόνο αν η κατάπτωση είναι ήπια αλλιώς υπάρχει κίνδυνος πνιγμού. Μετράτε συχνά τη θερμοκρασία του ζώου και σταματήστε τις παραπάνω ενέργειες όταν πέσει στους 39,5 βαθμούς Κελσίου.
Επισκευθείτε κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό ακόμα κι αν το ζώο δείχνει να βελτιώνεται. Ίσως να έχει συμβεί κάποια βλάβη σε εσωτερικά όργανα την οποία δεν μπορείτε να αντιληφθείτε. Ο κτηνίατρος θα εξετάσει κλινικώς το κατοικίδιό σας και αν κρίνεται σκόπιμο θα προχωρήσει σε εργαστηριακές εξετάσεις. Σε περιστατικά έντονης θερμοπληξίας θα χρειαστεί χορήγηση υγρών ενδοφλεβίως και φαρμάκων για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης καταπληξίας ή άλλων συμπτωμάτων.
Πρόληψη της θερμοπληξίας
Για να προλάβετε τη θερμοπληξία ποτέ μην αφήνεται το κατοικίδιό σας μόνο του μέσα στο αυτοκίνητο όταν ο καιρός είναι ζεστός. Ακόμα κι όταν η ζέστη είναι ήπια, μέσα στο αυτοκίνητο αναπτύσσονται πολύ γρήγορα υψηλές θερμοκρασίες. Το καλοκαίρι αποφύγετε την πολύωρη έκθεση στον ήλιο και την έντονη σωματική δραστηριότητα κατά τις πιό θερμές ώρες της ημέρας. Να έχετε πάντα διαθέσιμο δροσερό νερό για το κατοικίδιό σας. Τέλος μην ξεχνάτε ότι οι βραχυκεφαλικές φυλές (π.χ. Παγκ, Πεκινουά, Μπουλντόγκ), τα παχύσαρκα ζώα, τα καρδιοπαθή και τα ηλικιωμένα είναι ιδιαιτέρως επιρρεπή στη θερμοπληξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου