Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Εντατικοποίηση των μέτρων πρόληψης της λύσσας

Σκύλος πάσχων από λύσσα
Σκύλος πάσχων από λύσσα
Η διεύθυνση κτηνιατρικής του κεντρικού τομέα Αθήνας, ενημέρωσε τους κτηνιάτρους της περιοχής της με το έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 1923/11-06-2012, σχετικά με την εφαρμογή προγράμματος επιτήρησης της λύσσας.

Βάσει του προαναφερθέντος εγγράφου, το Κτηνιατρικό Κέντρο Ιλισίων ενημερώνει τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων σαρκοφάγων ζώων (σκύλων, γατών, ικτίδων κλπ) ηλικίας άνω των τριών μηνών που πρόκειται να μετακινηθούν στους νομούς Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλωρίνης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών, Δράμας, Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης, ότι τα κατοικίδιά τους πρέπει να είναι εμβολιασμένα κατά της λύσσας τουλάχιστον 21 ημέρες προ της μετακίνησής τους.

Επίσης, υπενθυμίζουμε σε όλους τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων σαρκοφάγων που έχουν αμελήσει των αντιλυσσικό εμβολιασμό των ζώων τους να φροντίσουν για αυτό.

Ο λόγος των αυξημένων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τη λύσσα, είναι ότι στις χώρες που συνορεύουν προς Βορρά με την Ελλάδα, έχουν καταγραφεί επισήμως αναφορές περιστατικών λύσσας, ώστε η νόσος να χαρακτηρίζεται ενδημική και να προκύπτει ανάγκη διερεύνησης και επιτήρησης ενδεχομένης εισόδου του ιού της λύσσας στη χώρα μας.

Περισσότερες πληροφορίες στο ΦΕΚ Β 1273 - 11.04.2012: http://www.et.gr/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=104&lang=en

4 σχόλια:

  1. Γεια σας..στην πόλη της Ξάνθης πριν απο περίπου δέκα μέρες με δάγκωσε αδέσποτος σκύλος που ακούμπησα κατά λάθος..έκανα αντιτετανικό και μου έπλυναν την πληγή με κάποια διαλύματα στο ν/μείο λίγη ώρα αργότερα..αντιλυσσικό εμβόλιο δεν έκανα, μάλλον η γιατρός θεώρησε ότι δεν υπήρχε θέμα..εμφάνισα κάποια συμπώματα χαμηλού πυρετού (37,1-2) και κατάπτωσης μετά από κάποιες μέρες για 2-3 μέρες..μήπως θα έπρεπε να κάνω κάποια εξέταση αναφορικά με την περίπτωση της λύσσας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λύσσα στην Ελλάδα. Υπάρχει στις γειτονικές χώρες και γι' αυτό εντείνονται τα προληπτικά μέτρα ώστε να μην εισέλθει στη χώρα μας ή αν εισέλθει αυτό να γίνει εγκαίρως αντιληπτό. Επομένως ο σκύλος που σας δάγκωσε είναι μάλλον απίθανο να είχε λύσσα.

    Τα συμπτώματα που εμφανίσατε, κατά πάσα πιθανότητα οφείλονται σε ήπια μόλυνση του τραύματος και όχι σε λύσσα. Καταλληλότερος για να σας εξηγήσει τα της δικής σας υγείας, είναι ο γιατρός που σας παρακολουθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σας γιατρέ.

    Προ διμήνου με δάγκωσε ένα τομπανόσκυλο στη Χαλκιδική. Έκανα αντιτετανικό, πήρα αντιβίωση και καθαρίστηκε το τραύμα 3-4 φορές. Τώρα έτυχε να διαβάσω κάτι περί λύσσας και θορυβήθηκα αν και τότε μου ειπώθηκε ότι δεν χρειάζεται αντιλυσσικός εμβολιασμός γιατί έχει πολλά χρόνια να εμφανιστεί λύσσα στην Ελλάδα. Μπορώ να κάνω κάτι τώρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάστηκε κρούσμα λύσσας σε αλεπού, η οποία δάγκωσε σκύλο, στο νομό Κοζάνης. Αυτό σημαίνει ότι η λύσσα εισήλθε στη χώρα μας και πιθανότατα υπάρχει στην άγρια πανίδα της βορείου Ελλάδος.

      Όσο για την περίπτωσή σας, οι δύο μήνες είναι χρονικό διάστημα εντός του οποίου τα συμπτώματα της λύσσας θα είχαν εμφανιστεί. Επίσης θα είχε εμφανίσει και ο σκύλος συμπτώματα αν ήταν προσβεβλημένος από λύσσα. Επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

      Διαγραφή